xcounter
#

У ГУР МОУ назвали обсяги виробництва у РФ Shahed-136 та строк, коли ворог повністю їх локалізує

4966
Shahed-136 та Shahed-131
Shahed-136 та Shahed-131

Наразі у РФ вже працює мінімум дві лінії з виробництва Shahed-136, але поки РФ робить лише планер

Російський проєкт з виробництва літако-снарядів Shahed-136 у "особливій економічній зоні промислово-виробничого типу "Алабуга" у Татарстані, про який стало відомо у червні 2023 року, вже розрісся, мінімум, до двох виробничих ліній.

Але мова не йде про повне виготовлення літако-снаряда власними силами, бо це лінії зі збирання. І єдине, що наразі виробляється у РФ самостійно - лише корпус. Такі дані озвучив у інтерв'ю РБК-Україна заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький.

Читайте також: Чому Австралія мовчки продовжує утилізацію вертольотів MRH-90 Taipan та не відповідає на запит України

"Наступне, що на сьогодні вдалося Москві - це налагодження виробництва планеру - корпусу цих БПЛА. Їх уже виробляє Росія самостійно. Більше запчастин, деталей тепер йдуть з інших країн, тобто все не замикається лише на Ірані. Наша оцінка полягає в тому, що Російська Федерація здатна і вона вже виробляє або збирає безпілотні літальні апарати саме на своїй території", - розповів Вадим Скібіцький.

Також відомо, що РФ диверсифікувала шляхи постачання комплектуючих й спирається не лише на Іран. Зокрема на збитих Shahed-136 були зафіксовані двигуни від трьох-чотирьох фірм, серед яких й китайські.

За оцінкою ГУР МОУ, у РФ можуть за місяць збирати 330-350 Shahed-136, але реальна кількість залежить від доступу до комплектуючих. Наприклад, може бути брак двигунів, й за поточний місяць буде випущено менше, а у наступному прийде партія й випустять більше. І як й у випадку з крилатими ракетами, вони ледь не з заводу направляються у війська. Також радимо ознайомитись із детальним аналізом самої "Алабуги" від Institute for Science and International Security.

Алабуга
Особлива економічна зона промислово-виробничого типу "Алабуга" у Татарстані

"Мета Москви - до 2026 року вийти на повний, замкнений цикл виробництва саме таких БПЛА на території Росії. Я не впевнений, що їм вдасться замінити або знайти російський аналог, наприклад, електронної бази - мікросхем, чіпів тощо. Але стартери, корпус, бойову частину, двигуни, інші елементи навігаційної системи на сьогодні РФ здатна виготовляти", - зазначив заступник начальника ГУР МОУ.

Окрім того, ворог змінює тактику використання Shahed-136, зокрема цілями для ударів цими дронами стали не лише тилові об'єкти, ворог намагається їх застосувати й для ударів по військових об'єктах на лінії фронту.

Також на використання цих літако-снарядів має вплив погода, зокрема пориви вітру та сніг. Також вони не відрізняються надійністю й ворог запускає їх більше, ніж долітає до повітряного простору України. Зокрема відомі випадки, коли вони вибухають одразу після запуску, чи просто не стартують, й таких, за даними ГУР МОУ близько 4%.

Читайте також: Чому втрата літака ДРЛВ А-50 для рашистів - дуже критична в усіх аспектах