xcounter
#

Де саме у РФ будуть виробляти іранські дрони й чому була обрана саме "Алабуга"

Shahed 136
Shahed 136
6018

Коли у РФ буде створено виробництво іранських дронів Shahed 136 об'єктивно було лише питанням часу

Відповідно до розвідувальної інформації США РФ створює виробництво іранських дронів на своїй території, й вже отримає оснащення для цього. Плановий строк запуску виробництва - початок 2024 року. З величезною долею вірогідності мова йде про дрони-камікадзе Shahed 136, розвідувальні Mohajer-6, які вже закуповуються РФ, а також інші дрони.

Про це повідомив речник Ради національної безпеки Джон Кірбі, також було зазначено місцезнаходження запланованого місця створення виробництва - "особлива економічна зона промислово-виробничого типу "Алабуга" у Татарстані.

Читайте також: США роблять за рік лише 450 ракет PAC-3 для Patriot, і це можна збільшили лише на 20% за 3 роки
особлива економічна зона промислово-виробничого типу

З боку Defense Express можливо більш детально розповісти про очевидні причини вибору саме цього місця. Навіть якщо не концентруватись на віддаленості від кордонів з іншими країнами, а виробництво створюється за Волгою поряд з її притокою Кама, а також полегшеній логістиці - пряме сполучення водним шляхом з Іраном через Каспійське море.

Справа в тому, що "Алабуга" була створена для розміщення підрозділів західних компаній, які отримали пільгові преференції. Мова йде про американські 3M та Ford, французькі Air Liquide та Saint-Gobain, бельгійську Drylock Technologies, низьку турецьких та німецьких компаній тощо.

Більшість з них після введення санкцій щодо РФ вийшли з країни. Наприклад Ford у березні 2022 року припинив збирання на російських потужностях Ford Transit та продав свою частку. Але на місце американської компанії у листопаді минулого року зайшов китайський JAC з великовузловим збиранням своїх мікроавтобусів.

Водночас для більшості заміни не знайшлось й тим самим вивільнились виробничі потужності та робоча сила. Й тому ця зона активно переформовується на виробництво деяких видів військової техніки. Наприклад, у лютому 2023 року російська компанія "Альбатрос" вже відкрила виробництво БПЛА у на території зони "Алабуга".

Якщо розгледіти БПЛА з точки зору виробництва, то апроксимовано мова йде про:

  • виробництво металевих деталей - монтажні деталі, шарніри, тяги тощо
  • формування та запікання в автоклаві деталей фюзеляжу з композитних матеріалів
  • створення та/або монтаж електронних компонентів та електроланцюгів
  • виробництво та/або монтаж двигунно-паливної системи

І з цих компонентів, якщо мова йде про ефективне кінцеве виробництво, то основним є саме створення фюзеляжу БПЛА, який вже можливо наповнити готовими компонентами. А на території "Алабуги" діє виробництво карбонового волокна на підприємстві "Алабуга-Волокно" від "Росатома", який виробляє, як саму сировину так й саме волокно. Водночас виробництво металевих деталей потребує лише встановлення відповідного парку верстатів.

Таким чином у РФ на базі "особливої економічної зони промислово-виробничого типу "Алабуга" формується доволі компактна ділянка створення БПЛА, до якої варто додати близьке розташування заводу "КамАЗ" з можливістю виробництва двигунів типу MD 550 та елементів паливної системи, а також готових "зв'язок" електроланцюгів.

Читайте також: Міноборони Великої Британії оцінило дії ЗСУ у наступі за останні 48 годин