xcounter
#

Чому втрата літака ДРЛВ А-50 для рашистів - дуже критична в усіх аспектах

9997
Дослідний зразок літака ДРЛВ А-100
Дослідний зразок літака ДРЛВ А-100

І на якому етапі зараз перебуває проєкт машини, яка б мала замінити А-50 — літак ДРЛВ А-100, який мав потрапити на озброєння російського війська ще у 2016 році

Збройні Сили України записали до своєї історії дійсно непересічну подію, вперше знищивши російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 — інформацію про збиття цього літака офіційно підтвердили Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та Повітряні Сили. Тож у цій публікації ми вирішили підсумувати — чому втрата літака ДРЛВ А-50 для рашистів насправді надзвичайно критична в усіх вимірах.

Передусім, як вже неодноразово згадувалося — парк російських літаків дальнього радіолокаційного виявлення до вчорашнього дня складався з менш як десятка літаків — трьох А-50 (офіційно прийнятий на озброєння у 1989 році) і ще шістьох модернізованих А-50У (роботи стартували у 2003 році).

Читайте також: Як близько необхідно було розмістити Patriot для того, щоб збити А-50 над Азовським морем

Тепер у розпорядженні армії РФ залишилося всього 8 літаків — і варто наголосити, що це лише офіційна "паперова" цифра. Скільки з них реально боєздатні залишається в таємниці, але цілком ймовірно, що на практиці російське окупаційне військо може оперувати меншою кількістю цих машин.

Також варто й згадати епізод, коли один з модернізованих А-50У було уражено в Білорусі партизанами за допомогою дрона. Тоді машина відправилася на ремонт, а самопроголошений президент РБ Лукашенко заявляв про "подряпини та одну пробоїну в корпусі".

літак ДРЛВ А-50У
Літак ДРЛВ А-50У

Не менш важливий аспект — знищення персоналу, який перебував на борту літака, а йдеться про можливу цифру у 10-11 операторів радіолокаційного комплексу (загальний екіпаж — 15-16 осіб); поповнити цю втрату окупантам теж буде не просто з урахуванням часу, який потрібно буде витратити на цей процес.

Зрештою, йдеться про знищення літака, вартість якого коливається на рівні сотні мільйонів доларів — на початку 90-х вона оцінювалася на рівні 250-270 млн доларів, сьогодні вартість одного А-50 може сягати 330 млн доларів, втім, йдеться про неофіційні дані.

Актуальним у контексті знищення ворожого літака ДРЛВ А-50 є й питання, а що у рашистів із заміною до цього літака — йдеться про проєкт А-100 "Премьер" на базі глибокої модернізації військово-транспортного літака Ил-76МД-90А, і в цю історію насправді варто зануритися глибше.

літак ДРЛВ А-100
Дослідний зразок літака ДРЛВ А-100

Бо, наприклад, перший Ил-76МД-90А для переобладнання у літак ДРЛВ А-100 російський "Таганрозький авіаційний науково-технічний комплекс імені Г. М. Бєрієва" отримав понад дев’ять років тому — у листопаді 2014 року з амбітними планами поставити його так званим повітряно-космічним силам РФ за два роки — у 2016 році.

Але згодом щось пішло не так, і новий А-100 з працюючим локатором вперше злетів лише у 2022 році, тоді ж у РФ офіційно відзвітувалися, що ця машина потрапить на озброєння їхнього війська не раніше 2024 року — але якщо на той час йшлося фактично про посилення ворожого парка літаків ДРЛВ, то вже сьогодні перший А-100 можна вважати заміною втраченого літака.

літак ДРЛВ А-100
А-100 "Премьер" під час випробувального польоту у лютому, 2022 рік

Причому один з важливих нюансів, який варто уточнити — що окупанти в обладнанні свого літака ДРЛВ А-100 використовували електроніку західного виробництва, і це якраз той приклад, коли санкції дійсно працюють, бо саме вони заважають РФ втілити проєкт цього "літаючого радара".

До цього варто додати й такий аспект, як темпи виробництва російського військово-транспортного літака Ил-76МД-90А — у 2022 році заявлялося про цифру у три літаки в рік, на початку 2023 казали про збільшення темпів виробництва до п’яти літаків нарік, влітку озвучили плани передати до кінця року шість машин.

літак ДРЛВ А-100
А-100

Про критичну важливість літаків ДРЛВ на полі бою для рашистів свідчить і такий вартий уваги факт, який раніше визнали окупанти — що без А-50 їхні Су-35С та МиГ-31БМ у повітрі "не бачать" нічого. І також що РФ для управління своєю авіацією замість А-50 піднімає у небо 50-річні Ил-22. Зрештою, Раніше у РФ також заявляли, що "навчили" свій А-50 наводити зенітні ракети від С-400, що цілком може бути черговим фейком про "чудо-зброю".

Збройні Сили України, збивши російський літак ДРЛВ А-50, зруйнували черговий міф про "аналоговнєт" зброю, і тепер ворог цілком ймовірно не ризикне настільки зухвало залітати вперед своїми цінними літаками, що негативно вплине на розвідувальні можливості окупантів.

Читайте також: Збиття А-50 РФ над Азовським морем: ЗСУ знову пишуть історію - до цього ще ніхто не збивав літак ДРЛВ (оновлено)