xcounter
#

Новий російський літак ДРЛС А-100 вперше злетів з працюючим локатором

6513
А-100 "Прем'єр" під час випробувального польоту у лютому 2022 року
А-100 "Прем'єр" під час випробувального польоту у лютому 2022 року

Нова лінійка осучаснених літаків ДРЛС повинна вирішити гостру проблему дефіциту такої техніки в армії РФ

Державна корпорація "Ростех", спеціалісти концерну "Вега" (входить до холдингу "Росэлектроника") та ТАНТК ім. Г.М. Берієва у складі ПАТ "ОАК" (обидва входять до держкорпорації "Ростех"), провели перший політ авіаційного комплексу дальнього радіолокаційного огляду та наведення А-100 "Прем'єр" із включеним бортовим радіотехнічним комплексом.

Як повідомила прес-служба "Ростех", під час цього польоту було перевірено аеродинамічні характеристики літака (Ил-76МД-90А), працездатність авіоніки та частини цільової апаратури БРТК.

Читайте також: Індонезія остаточно відмовилась від російських Су-35С та обрала французькі Rafale
А-100
А-100 "Прем'єр" під час випробувального польоту у лютому 2022 року

"Політ пройшов у штатному режимі. Усі системи та обладнання відпрацювали коректно. Екіпаж повністю виконав польотне завдання, перевіривши стійкість та керованість літака на заданих режимах пілотування, а також роботу комплексу, встановленого на літак. Платформа Іл-76МД-90А підтвердила задані характеристики", – повідомив командир екіпажу, льотчик-випробувач ТАНТК ім. Г.М. Берієва Сергій Пархаєв.

А-50
Перший літак ДРЛС А-50 "Джміль" здійснив свій перший політ ще у 1978 році

Як раніше розповідав Defense Express, наразі РФ відчуває гострий дефіцит літаків з системою дальнього радіолокаційного стеження (ДРЛС). Загалом на озброєнні перебувають лише два діючих літаки А-50 та вісім модернізованих А-50У, які були побудовані ще за радянських часів, застаріли морально й технічно та близькі до вичерпання свого ресурсу.

Замінити їх та наростити власні спроможності у контролі повітряного простору, мають літаки А-100, що побудовані на базі оновлених серійних літаків Ил-76МД-90А. При цьому, сама програма переоснащення "Прем'єр" стартувала ще у 2006 році.

А-100
Дослідний зразок літака радіолокаційного дозору А-100 "Прем'єр" під час першого польоту у 2017 році

У 2017 році (з начебто вирішенням проблем з серійним виробництвом літаючих платформ Ил-76МД-90А на АТ "Авиастар-СП") міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу заявив, що літаки ДРЛС А-100 "Прем'єр" будуть поставлені на озброєння ВС РФ у 2020 році, і що обсяг серійного виробництва складе не менше 30 літаків, при потребі у мінімум 39 машин цього типу.

Однак, перший варіант "Прем'єру" був оснащений електронікою західного виробництва. Після введення санкцій, через вторгнення РФ в Україну, системи літака довелося "імпортозаміщувати" й будь-які первинні прогнози були зірвано.

Хоч перший політ дослідного зразка цього літака відбувся лише у 2017 році (наразі в мережі оприлюднено лише відео першого польоту дослідного зразка у 2017 році, яке викладене вище), як бачимо, імпортозаміщений радар вперше перевірили лише зараз, у 2022 році. Власне, до цього про польоти А-100, повідомлялося у лютому 2019 року. Тоді дослідний зразок "Прем'єра" виконав перший політ у рамках попередніх випробувань.

Крім цього, й досі (попри багаторазові обіцянки) не налагоджене повноцінне серійне виробництво платформ комплексу - Ил-76МД-90А. Ці літаки, попри те, що їх почали випускати ще з 2011 року, виготовляють партіями не більше трьох одиниць на рік, що спричинило зрив вже кількох контрактів від міноборони РФ.

Іл-76МД-90А
Один із двох військово-транспортних літаків Іл-76МД-90А (рн RF-78661, зн 0206), збудованих у 2021 році АТ "Авіастар-СП". Прийнятий до складу 235-го військово-транспортного авіаційного полку 18- й військово-транспортної авіаційної дивізії Військово-транспортної авіації ВКС Росії й був залучений до перевезення "миротворчих" сил РФ в Казахстан у січні 2022 року

Водночас представники концерну "Вега" (відповідають за створення імпортозаміщеної радіолокаційної частини), на тлі перших льотних випробувань, демонструють певний ентузіазм.

"Протягом 2022 року ми плануємо завершити цикл попередніх льотних випробувань та передати комплекс (А-100 "Прем'єр") на спільні державні випробування", – заявив генеральний конструктор концерну "Вега" Володимир Верба.

Читайте також: ДП "Антонов" показало, як зараз виглядають перші два Ан-178 для ЗСУ (фото)