xcounter
#

На скільки реально бачить А-50 і чому його збиття зруйнувало міф про аналоговнєт

12529
А-50
А-50

У РФ не лише активно тиражували дальність виявлення цілей А-50 у 400 км, а й говорили, що це дозволить знищувати F-16

Збиття літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 над Азовським морем це не лише про перший в історії випадок, чи про більш ніж професійну та вкрай ризиковану операцію, коли необхідно було діяти не просто у прифронтовій зоні, а у лічених кілометрах від "нуля". Це й про знищення міфу про унікальні можливості російського літака А-50.

Справа в тому, що головному інструменту літака - радіолокаційному комплексу "Шмель-М" у РФ йому приписували більш ніж унікальні можливості. Зокрема дальність виявлення цілі типу винищувач у 400 км, а на значній висоті взагалі 600 км. Більше того, нібито можливість виявлення й наземних цілей на дальності у 300 км. Й все це для радянського А-50, а можливості модернізованого А-50У взагалі описувались поза межами "аналоговнєтності".

Читайте також: Бундесвер до 2029 року хоче озброїтися майже півмільйоном хибних цілей
А-50

Ці характеристики активно кочували від джерела до джерела, хоча на офіційному сайті міноборони РФ все доволі прозаїчно - дальність виявлення винищувачів з ЕПР у 3 кв. м. - 220-240 км. Але й ці цифри можливо поставити під сумнів через замовчування такого важливого параметру, як висота цілі.

А-50 ттх

Також всі параметри відносно 400 км можливо поставити під сумнів через те, що якби А-50 мав такі характеристики, то тоді РФ було б достатньо тримати лише три літаки й на значно більшій відстані від фронту для повного моніторингу більшості території України. Наприклад, один над поки окупованим Кримом, інший над Курськом, третій поряд із кордоном у повітряному просторі Білорусі.

А-50 дальність 400 км
Якби А-50 мав дальність виявлення цілей у 400 км

Водночас, якщо навіть взяти дальність у 240 км, то стає зрозумілим, чому А-50 був збитий поряд із береговою лінією Азовського моря.

А-50 дальність виявлення у 240 км
Дальність виявлення А-50 у 240 км за ТТХ від міноборони РФ

Водночас такі данні дуже сильно б'ють і ще по одній "аналоговнєтній" можливості А-50 - нібито наводити ракети від ЗРК С-400 на дальність у 380 км. Для цього, за заявами у РФ, літак має знайти ціль на такій дальності, передати її дані до ЗРК, який вже здійснить пуск ракети 40Н6 у район цілі, а там вже ракета має власною радіолокаційною головкою її знайти.

Саме така історія була запущена у РФ на фоні прогресу України у отриманні F-16, мовляв, саме така "зв'язка" дозволить нівелювати загрозу.

Пуск AIM-120 AMRAAM з F-16
Пуск AIM-120 AMRAAM з F-16

Але, напевно, у РФ різко забудують про це, особливо в умовах, коли дальність дії ракети "повітря-повітря" AIM-120D визначена у межах 180 км, а її експортної версії AIM-120С-8 у ті самі 160 км, що й для Patriot з ракетами GEM-T.

Читайте також: Чому Австралія мовчки продовжує утилізацію вертольотів MRH-90 Taipan та не відповідає на запит України