xcounter
#

Таємнича новина про ППО Skynex для України, слабкі місця Т-90М "Прорыв" та інші новини тижня від Defense Express

7562
Комплекс ППО Skynex, фото — Rheinmetall
Комплекс ППО Skynex, фото — Rheinmetall

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

130-мм гармати М-46

У відкритому доступі з’явились фото, які демонструють, що в боях проти ЗСУ російські окупанти почали використовувати рідкісні радянські гармати М-46 калібру 130 міліметрів. Ці зображення не дозволяють встановити, яку ймовірну кількість М-46 розконсервував ворог, можемо лише зафіксувати факт, що російські війська перейшли до зняття зі зберігання і використання й такої радянської артсистеми.

Читайте також: У Пентагоні пояснили, чому для захисту від крилатих ракет AIM-120 не найкращий варіант
Російські окупанти використовують М-46 в боях проти ЗСУ, січень 2024 року, фото з відкритих джерел

Ймовірно, росіяни вирішили розконсервувати свої М-46 одразу з двох мотивів – високий рівень втрат від контрбатарейного вогню ЗСУ, та заявлений показник дальності стрільби цих гармат.

ППО Skynex для України

У кінці 2023 року в Україну була доставлена перша батарея зенітно-артилерійського комплексу Skynex, яка виготовлена на потужностях Rheinmetall Italia та була оплачена за рахунок уряду Німеччини. Поставка цієї батареї була оплачена в рамках контракту на 160 мільйонів доларів, який був укладений в грудні 2022 року, поставка другої батареї Skynex в Україну за цим контрактом має відбутись у березні 2024 року. Про це заявив генеральний директор Rheinmetall Italia Алессандро Ерколані.

Від Defense Express додамо, що вказану вище новину можна назвати в чомусь таємничою, бо вона не стикується із раніше відомими даними про заплановану поставку систем Skynex до України.

Які недоліки має Т-90М "Прорыв"

Нещодавно соцмережі облетіло відео, як наша БМП Bradley в боях біля Авдіївки буквально "розібрала" рашистський танк Т-90М, котрий потім був добитий влучанням дрона-камікадзе.

Це був буквально фантастичний епізод, бо двобій відбувався на близькій відстані, результат із перемогою наших бійців на "Бредлі" не виглядав передбачуваним, тим більш, що формально танк завжди має перевагу в характеристиках над бойовими машинами піхоти.

Але тут можемо і так сказати, що в цьому бою наші бійці виграли саме завдяки якості своєї підготовки, вищої чим у ворога. А тут ще й АрміяInform в своїй публікації деталізувала, якими ж недоліками Т-90М "Прорыв" скористались наші бійці, щоб розтрощити ворожий танк.

САУ CAESAR

Начальник штабу французької армії (CEMAT) П’єр Шилль заявив, що в сучасній війні саме артилерія стала "королевою битв", на що вказує зокрема досвід боїв у війні РФ проти України. Він у своєму блозі окремо наголосив, що артилерія стала "жертвою кінця історії", в рамках якого військові теоретики стали відмовлятись від усього "застарілого обладнання", і почали покладатись на авіацію як високотехнологічний інструмент, "що має зробити усю роботу".

САУ CAESAR
Французькі САУ CAESAR зі складу дивізіону Wagram під час боїв проти ІДІЛ в Іраку, фото - Ministère des Armées

Але практика показала, що за умов, коли перевагу в повітрі не має жодна із сторін, і де обсяги використання зброї мають більшу вагу, аніж навіть точність, то саме артилерії починає належати провідна роль, як інструменту "блокування поля бою" та завдання противнику максимальних втрат. Розповідаємо, як французькі CAESAR настріляли всього 18 тисяч снарядів у 2016-2019 роках в Іраку, і чому це багато що пояснює.

Бойова частина Х-101

Під час ракетної атаки по Україні 23 січня РФ знову використала крилаті ракети, які лише нещодавно були вироблені. Про це свідчить маркування бойової частини Х-101, яка не вибухнула. Зазначимо, що вага фугасної бойової частини Х-101 оцінена у 450 кг.

Бойова частина Х-101
Бойова частина Х-101

На фото, яке отримано Defense Express з власних джерел видно маркування самого заряду, який вказує на те, що він був вироблений у 90-ій партії 2023 року. І хоча точна кількість партій, яка виробляється на рік невідома, але такий номер партії притаманний виробам, які були випущені ближче до кінця року.

Читайте також: Чи можливо взагалі десь дістати ракети на 2-3 тисячі км, щоб бити по РФ