xcounter
#

Індія хвалиться своїм новим дроном-бомбардувальником, який в 10 разів дешевше за Predator із США

29793
Фото – UPSC Community
Фото – UPSC Community

Втім, окрім ціни, актуальним є питання, а що взагалі здатна продемонструвати на полі бою ця індійська новинка

Оборонна та аерокосмічна компанія Flying Wedge Defense and Aerospace Technology з Індії у п’ятницю, 3 травня, представила свій новий безпілотник FWD-200B — це середньовисотний БПЛА з великою тривалістю польоту (клас MALE), який було повністю розроблено та виготовлено в Індії, він вважається першим вітчизняним "безпілотним літальним апаратом-бомбардувальником".

У компанії відзначають, що вантажність БПЛА становить 100 кг, може мати корисне навантаження для розвідувальних місій, а також "високоточну зброю" для ударів з повітря Щодо інших тактико-технічних характеристик цього дрона відомо наступне — безпілотник може перебувати у повітрі до 12-20 годин, має максимальну швидкість у 370 км/год, радіус управління із наземною станцією становить 200 км, розповідає видання Times of India.

Читайте також: РФ відклала аж на 2026 рік поставку для Індії двох комплектів С-400, може бути два варіанти

Як заявив засновник компанії-розробника цього дрона Сухас Теджесканда, "безпілотник-бомбардувальник" "втілює в життя довгоочікувану мрію Індії" про самостійне виробництво власного бойового БПЛА — мовляв, появі нового дрона передувала низка невдалих спроб, зокрема від Організації оборонних досліджень і розробок DRDO.

Ключовим моментом у створенні нового індійського БПЛА називають суттєве зниження витрат — у компанії стверджують, що FWD-200B у десять разів дешевше за американський дрон Predator. Щоправда, наскільки на сьогодні є коректним таке порівняння — питання актуальне, з урахуванням, що індійський безпілотник поки що не продемонстрував свої можливості на практиці.

Раніше Defense Express розповідав, що повітряні сили Індії офіційно прийняли на озброєння далекобійну ракету "повітря-земля" Rampage від Elbit на основі високоточної ракети Extra для аналога HIMARS під назвою PULS. Дальність ракети у варіанті "повітря-поверхня" становить до 250 км.

Rampage
Rampage

Минулого місяця стало відомо, що Індія замовляє власні винищувачі Tejas на 7,7 млрд доларів, але літаків все одно менше сотні.

Читайте також: Індія продовжила роботи над надзвуковою торпедною системою, яку "списали" з "Калібра"