xcounter
#

Індія продовжила роботи над надзвуковою торпедною системою, яку "списали" з "Калібра"

SMART
SMART
2467

Система SMART є відповіддю на питання, як нетрадиційно забезпечити протичовнову оборону доволі обмеженими силами

Після довгої перерви у два роки Індія провела нові випробування своєї системи SMART, яка є доволі цікавим засобом знищення підводних човнів на значних відстанях. Третій тестовий пуск успішно пройшов 1 травня, про що повідомила DRDO (Індійська державна організація оборонних досліджень і розробок).

Сама система SMART полягає у тому, що це надзвукова твердопаливна ракета, яка несе малогабаритну торпеду, що скидається у заданому районі на дальності до 650 км, спускається на парашуті та після занурення починає пошук цілі.

Читайте також: БМП Bradley розстрілює бронетехніку рашистів під Авдіївкою - відео від 47-ї ОМБр

У офіційному повідомленні, як і у всі минулі рази, деталі випробувань не повідомлялись. Нагадаємо, що вперше цю розробку Індія випробувала ще у жовтні 2020 року, другий пуск був здійснений у грудні 2021 року.

Загалом сама ідея доволі цікава, бо дозволяє на значних дальностях атакувати підводні човни противника, при цьому з наземної пускової установки. І певною мірою вона є доопрацюванням російських розробок під загальною назвою "Калибр" або експортною - Club.

SMART

Справа в тому, що з усього сімейства цих російських ракет найбільш відомою є саме крилата ракета з індексом 3М-14. Але паралельно були розроблені протикорабельні та протичовнові версії: 3М-54 та 91Р. Схема 3М-54 передбачає доставлення на дозвуковій швидкості на дальність 200 км (в експортній версії) надзвукової ракети із дальністю власного польоту 20 км.

3М-54

А 91Р є фактичним продовженням системи 86Р "Водопад", яка є твердопаливною ракетою, що несе вже малогабаритну торпеду МПТ-1УМЭ або протичовнову ракету АПР-3 з турбоводометним двигуном. Ця ракета має дальність у районі 50 км (за деклараціями) на якій відбувається відокремлення протичовнового засобу, який спускається на парашуті.

91Р
91Р

Таким чином SMART є ракетою, яка концептуально максимально схожою на 91Р сімейства "Калибр", але має значно більшу дальність. Також слід зазначити, що головною проблемою у знищенні підводних човнів залишається їх виявлення. Для Індії цю задачу звісно можуть виконати патрульні літаки P-8I Poseidon, але вони самі можуть бути носіями протичовнового озброєння.

А такі системи, як SMART можуть стати дуже ефективним засобом ураження з використанням системи сенсорів, що побудована на мережі дронів, які самі можуть і не бути носіями зброї.

Читайте також: Дві нові ескадрильї для місій РЕБ: у повітряних силах США посилюють цей напрямок, але які є труднощі