xcounter
#

Дві нові ескадрильї для місій РЕБ: у повітряних силах США посилюють цей напрямок, але які є труднощі

2023
Фото — 350th Spectrum Warfare Wing
Фото — 350th Spectrum Warfare Wing

У США реагують на сучасні загрози на полі бою з урахуванням того, як напрямок РЕБ розвивався протягом останніх десятиріч

Повітряні сили США у контексті різкого зростання загрози від радіоелектронної боротьби по всьому світу нещодавно вирішили активізувати дві ескадрильї у складі 350-го крила бойових дій в електромагнітному спектрі — втім, сьогодні ця структура навіть із новими ескадрильями потребує більшої кількості особового складу, про що повідомив командир 350-го крила полковник Джошуа Кослов.

Йдеться про 563-тю ескадрилью РЕБ, що дислокована на об'єднаній базі Сан-Антоніо у Техасі, яка буде "зосереджена на розробці програмного забезпечення для радіоелектронної боротьби", а не "системах озброєння чи якихось типів сигналів РЕБ", відзначає Кослов, його цитує видання Air and Space Forces Magazine.

Читайте також: За п’ять років США хочуть побудувати сотню "ведених" для F-35 і NGAD

За його словами, завдяки цьому вдасться вирішити декілька проблем, з якими зіштовхується як 350-те крило, так і Повітряні сили країни загалом — у США визнають, що напрямок РЕБ протягом останніх десятиріч дещо випав з їхньої загальної уваги, тож зараз важливо наздогнати втрачене. Кослов акцентує, що у них наразі відсутні інструменти оперативного рівня для планування, інтеграції та синхронізації у напрямку РЕБ, тому зараз якраз і створюється цей потенціал за допомогою нового підрозділу. "Програмісти зможуть розробити ті інструменти, які необхідні об’єднаним силам для дій у ситуації воєнного часу", — каже він.

Водночас друга, 388-а ескадрилья, що буде задіяна на базі Еглін у Флориді, буде виконувати завдання аналізу "гори данних", які США від противників, щоб виявити як сильні, так і слабкі сторони ворога, про що відзначив майбутній командир ескадрильї підполковник Тімоті Вест. Він зауважує, що величезна частина їхньої місії полягає в перевірці інформації на основі того, що вони вже знають про електромагнітний спектр, щоб визначити, де противник надає хибні сигнали, а де є реальна потреба у проведенні подальшої операції зі знищення ворога.

Разом з тим, нові ескадрильї спіткає загальна і одна із головних проблем 350-го крила — а саме нестача персоналу. Так, ще рік тому, у квітні 2023 року, Кослов відзначав, що вони мають понад 200 вакансій, як для цивільних, так і військових. А нещодавно він заявляв, що вони все ще мають "величезну кількість" вакантних місць.

Раніше Defense Express розповідав, що у США навіть є "секретна формула", щоб рахувати, скільки боєприпасів їм треба проти різних противників.

Читайте також: "Циркон" як ядерна ракета середньої дальності для ґрунтових комплексів: на скільки реально