xcounter
#

Індія вперше випробувала надзвукову протичовнову ракету великої дальності (відео)

1296
Індія вперше випробувала надзвукову протичовнову ракету великої дальності (відео)

За неофіційними даними, дальність польоту ракети SMART становить близько 650 км

Індійська Організація оборонних досліджень і розробок (Defence Research and Development Organisation - DRDO) 5 жовтня 2020 року здійснила перший випробувальний пуск надзвукової керованої протичовнової ракети великої дальності SMART (Supersonic Missile Assisted Release of Torpedo).

Випробування провели на полігоні на острові Абдул Калам в Бенгальській затоці й були визнані успішними. Ракета пролетіла задану відстань і після відокремлення обтічника випустила торпеду.

Читайте також: ​Кремль показав на відео випробування гіперзвукової ракети "Циркон": розкрита схема пуску

Спуск торпеди у воду гальмувала спеціальна парашутна система (Velocity Reduction Mechanism – VRM). Політ ракети по всій траєкторії супроводжували засоби спостереження (РЛС, електронно-оптичні системи) й телеметричні станції, зокрема ті, що були розташовані на борту кораблів.

Як боєголовку в SMART використовують індійську легку торпеду TAL (Torpedo Advanced Light), яка оснащена системою самонаведення на ціль.

Ракета SMART випускає цю торпеду над позначеною цільовою областю, після чого ця зброя працює у звичайному режимі та використовує свою власну систему наведення для пошуку підводного човна противника.

Торпеда ТAL
Торпеда ТAL

За неофіційними даними, дальність польоту ракети SMART становить близько 650 км. Водночас незрозуміло, наскільки далеко пролетіла ракета під час цих випробувань. Висоту польоту ракети розробники не розкривають.

В Індії нову ракету SMART називають зброєю, що спроможна надати індійським військовим кораблям та береговим підрозділам цінний інструмент протидії з урахуванням зростаючої загрози підводних човнів з боку противників, зокрема Китаю.

Розробка ракети SMART розпочалася у 2016 році. Стверджується, що ракета SMART стане частиною системи протичовнової боротьби на великій дальності, до складу якої, ймовірно, увійдуть і придбані в США літаки P-8I Poseidon.

Читайте також: Представники України та Великої Британії підписали Меморандум щодо закупівлі британських ракетних катерів для ВМСУ