xcounter
#

Що це за історія, що Словаччина віддала стволи від Zuzana 2 для України до Азербайджану для Dita

САУ Zuzana 2
САУ Zuzana 2
52536

Нібито словацький уряд Роберто Фіцо спрямував експорт артилерійських стволів з САУ Zuzana 2, що робились для України, на САУ Dita для Азербайджану - детальний розбір від Defense Express

Зі Словаччини почали надходити не дуже позитивні новини, мовляв, уряд країни, що очолює відверто проросійський Роберто Фіцо, надав пріоритет у виконанні оборонних контрактів замовленню Азербайджану, а не Україні.

Мова йде про те, що Баку нібито замовив у чеської компанії Excalibur Army самохідні артилерійські установки Dita, стволи для яких були взяті із САУ Zuzana 2, що виготовляє словацька Konštrukta-Defence для України. Джерелом інформації є словацький політик Юрай Крупа, який знаходиться в опозиції до поточного уряду країни, він обіцяв порушити це питання на оборонному комітеті.

Читайте також: Перу обрало бронемашини за прагматичною ціною у 2 млн доларів - K808 White Tiger вперше поїдуть на експорт

Він зазначив, що Словаччина має експортувати до України 16 САУ Zuzana 2, але міністр оборони Роберт Калиняк надав пріоритет виконанню замовлення не для словацької компанії та не для України, а для чеського виробника озброєння та Азербайджану.

З боку Defense Express зазначимо, що перед тим, як кидатися у крайнощі необхідно доволі детально оцінити всі аспекти. Зокрема відомо, що у жовтні 2022 року Данія, Німеччина та Норвегія замовили для України ще 16 САУ Zuzana 2, у межах контракту на 92 млн євро. Це було додаткове замовлення, яке було зроблено паралельно із процесом постачання перших восьми за контрактом, що був укладений безпосередньо з Україною у червні 2022 року.

САУ Zuzana 2
САУ Zuzana 2

Наразі дійсно відомо, що ЗСУ за цим другим контрактом отримали лише дві САУ Zuzana 2. Про їх передачу офіційно було повідомлено 1 серпня 2023 року, після чого про надання наступних партій не згадувалось. Хоча словацькі ЗМІ писали про те, що постачання ще 14 САУ мало відбутись впродовж "найближчих місяців", а передача останніх - на початку 2024 року.

Нагадаємо, що зміна уряду Словаччини відбулась восени 2023 року, а Фіцо обіцяв не перешкоджати оборонним контрактам з Україною. Водночас відсутність повідомлень щодо передачі озброєння не завжди означає те, що його не передають.

Щодо контракту між чеським Excalibur Army та Азербайджаном, то мова нібито йде одразу про 70 одиниць САУ Dita. І це більш ніж значний контракт про який ані Баку, ані Прага, ані Excalibur Army офіційно не повідомили. Водночас відсутність офіційного повідомлення про продаж озброєння не є 100% гарантію того, що такої угоди не існує і постачання не здійснюється. Але слід зазначити, що на початку цього року поточний міністр оборони Словаччини Роберт Калиняк відвідав Азербайджан та просував словацьке озброєння, включно із Zuzana 2.

САУ Dita
САУ Dita

Ще один момент - нібито використання однакових стволів, що у САУ Dita, що й САУ Zuzana 2. Але у САУ Dita від Excalibur Army використовується 155 мм ствол довжиною 45 калібрів, у САУ Zuzana 2 від Konštrukta-Defence - 52 калібри.

Але можливо мова йде не про те, що стволи однакові, а про дефіцит виробничих потужностей. Бо офіційним партнером Excalibur Army у виробництві САУ Dita зазначена ZTS Special, словацька компанія, яка якраз і виробляє стволи довжиною 45 та 52 калібри. При цьому останній із конкретною вказівкою, що вони для Zuzana 2.

ZTS Special

Також слід зазначити, що армія Словаччини продовжила отримання САУ Zuzana 2 і відзвітувалась про надходження двох одиниць 14 грудня 2023 року. Тобто якщо мова і йшла про брак стволів, то вони не торкнулись постачань для власного споживача.

Таким чином наразі немає 100% підтвердження того, що уряд Словаччини змусив ZTS Special не виконувати свої зобов'язання перед Konštrukta-Defence, а та своєю чергою тепер не виконує свої зобов'язання. І це не про договір з Україною, а про зобов'язання перед урядами Данії, Німеччини та Норвегії, бо саме вони є замовниками Zuzana 2 для ЗСУ.

І якщо контракт не виконуються, то виконавця чекають штрафні санкції. А якщо виявиться, що зрив контракту став результатом спланованих та умисних дій поточного проросійського словацького уряду, то тоді це дещо більше ніж просто прострочення виконання оборонного договору укладеного у межах Європейського союзу та НАТО.

Читайте також: У РФ знову шугають тактичним ядерним озброєнням: що це таке, які це ракети та що за цим стоїть