xcounter
#

Україна скоро отримає перші дві САУ, про закупівлю яких говорили ще у жовтні 2022 року

5532
САУ Zuzana 2, всі фото — Konstrukta Defence​
САУ Zuzana 2, всі фото — Konstrukta Defence​

Йдеться про контракт на 16 машин Zuzana-2, постачання яких для України фінансують три європейські країни

Словаччина вже 1 серпня має офіційно передати Україні дві самохідні артилерійські установки Zuzana 2, які для Збройних Сил України спільно закупили три європейські країни — таку інформацію повідомляє словацьке видання Dennikn.sk.

Zuzana 2 САУ
Словацька САУ Zuzana 2 від Konstrukta Defence

У повідомленні йдеться, що офіційна церемонія передачі машин має відбутися у цей вівторок о 10:30 у місті Дубниця-над-Вагом за участі прем’єр-міністра країни Людовіта Одора та очільника оборонного відомства Мартіна Скленара.

Читайте також: Нищити "Гіацинти" рашистів у режимі MRSI: на що здатна словацька САУ Zuzana 2, яку отримають ЗСУ

Це будуть перші дві САУ Zuzana 2 з партії у 16 одиниць, закупівлю якої для ЗСУ профінансували спільно Данія, Німеччина та Норвегія, про плани посилити Україну цими машинами повідомлялося ще у жовтні 2022 року.

Ціна закупівлі становить 92 млн євро, тоді ж повідомлялося, що ці САУ Україна має отримати до 2023 року. Ймовірно, саме про постачання цих машин говорив Президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до Словаччини на початку липня цього року, тоді ж президентка Словаччини Зузана Чапутова відзначила, що постачання цих САУ Zuzana 2 має розпочатися найближчим часом.

Словацькі САУ в ЗСУ та спільні проєкти

Нагадаємо, сьогодні ЗСУ вже мають у своєму активі ці словацькі САУ – контракт на постачання восьми одиниць було підписано у червні 2022 року. Ці машини були поставлені протягом семи з половиною місяців з моменту укладення контракту: перші чотири САУ Україна отримала у серпні 2022 року, останню — у середині січня 2023 року.

Zuzana 2
Україна у рамках контракту зі Словаччиною отримала вісім САУ Zuzana 2

Також нагадаємо, що раніше стало відомо про домовленість щодо співпраці українського "Краматорського заводу важкого верстатобудування та словацької компанії Konstrukta Defence про створення нової САУ.

Ця нова машина має стати таким собі симбіозом двох самохідних артилерійських установок — української "Богдани" та словацької EVA. Поки що у рамках майбутнього ймовірного проєкту було підписано меморандум про співпрацю, загалом про роботу у цьому напрямку Словаччина цікавилася ще з 2020 року.

Читайте також: ЗСУ успішно порушили логістику армії РФ на півдні: склади знищено, шляхи подвозу обмежені