xcounter
#

Крім комбо "Богдани" та Eva, Україна зі Словаччиною також будуть виробляти машини Bozena та боєприпаси

5484
САУ Zuzana 2, всі фото – Konstrukta Defence
САУ Zuzana 2, всі фото – Konstrukta Defence

Україна буде активно співпрацювати зі словацькою "оборонкою", серед планів – САУ, боєприпаси і машини розміновування

Словаччина отримала контракт на постачання ЗСУ 16 самохідних артилерійських установок Zuzana 2 – про це президент України Володимир Зеленський повідомив під час свого візиту до Словаччини.

Водночас, судячи зі слів президентки країни Зузани Чапутової [Zuzana Čaputová], постачання законтрактованих САУ Zuzana 2 для України має розпочатися "найближчим часом".

Читайте також: Словаччина слідом за Чехією обрала AH-1Z Viper й готова на відновлені вживані машини за понад 1 млрд доларів

Інші деталі угоди не розголошуються і тут варто відзначити таке – що тут цілком ймовірно може йтися про активізацію анонсованої ще у жовтні 2022 угоди, коли уряди трьох країн – Німеччини, Норвегії та Данії – оголосили про готовність виділити 92 млн євро на закупівлю для України 16 САУ Zuzana 2.

Zuzana 2
САУ Zuzana 2

Нагадаємо, що станом на сьогодні на озброєнні ЗСУ вже перебувають ці словацькі САУ – ще у червні минулого року міністр оборони Словаччини Яро Надь офіційно повідомив про підписання контракту на постачання для України восьми самохідних артилерійських установок Zuzana 2.

Перші з чотирьох машин були поставлені ЗСУ вже на початку серпня 2022 року, водночас восьму, останню законтрактовану машину, Україна отримала вже у середині січня 2023 року. Таким чином, на виконання контракту на постачання восьми одиниць САУ Zuzana 2 словацькій оборонці знадобилося сім з половиною місяців.

Разом з тим, окрім інформації про постачання САУ Zuzana 2, президентка Словаччини оприлюднила ще одну не менш важливу новину – що спільно з Україною словаки планують реалізувати низку оборонних проєктів.

Йдеться передусім про спільну розробку нового типу гаубиць, і, судячи з усього, йдеться про раніше оголошену співпрацю Konstrukta Defence з "Краматорським заводом важкого верстатобудування" щодо створення нової САУ, яка фактично буде симбіозом словацької Eva та української "Богдани".

САУ Eva
САУ Eva

Окрім спільного проєкту артилерійської установки, йдеться також про виробництво боєприпасів та систем розміновування Bozena – дистанційно керованою гусеничною машиною, яку ЗСУ вже використовують для розмінування територій.

Читайте також: Що ще важливе крім С-300 та МіГ-29SA для ЗСУ поставила Словаччина