xcounter
#

Словаччина слідом за Чехією обрала AH-1Z Viper й готова на відновлені вживані машини за понад 1 млрд доларів

6967
AH-1Z Viper (всі фото: US DoD)
AH-1Z Viper (всі фото: US DoD)

Але Братислава заплатить лише третину від цієї суми через те, що активно допомагає Україні озброєнням

Міноборони Словаччини оголосило про направлення до США запиту ціни на постачання 12 ударних вертольотів AH-1Z Viper у пакеті разом з озброєнням у вигляді AGM-114 Hellfire II, запасними частинами, наземним обладнанням, навчанням тощо.

Відповідно до офіційного повідомлення, мова буде йти про доволі складне постачання через те, що мова йде про повний перехід країни з радянських вертольотів на американські машини. Більше того, мова йде про те, що вертольоти AH-1 будуть зняті зі зберігання й пройдуть відновлювальний ремонт та модернізацію до рівня AH-1Z Viper.

Читайте також: РФ активно напрошується: проти літаків НАТО зафіксовано 6 агресивних маневрів рашистів за останні 48 годин
AH-1Z Viper
AH-1Z Viper, як палубна машина, має чудові експлуатаційні характеристики

Й в цих умовах у Братиславі очікують, що вартість контракту становитиме у районі понад 1 млрд доларів, а постачання займе три роки. Але для країни витрати становитимуть лише у районі 340 млн доларів, а платежі будуть розтягнуті на три роки.

Справа в тому, що Словаччина активно допомагає Україні озброєнням й передачею винищувачів MiG-29AS, зенітних ракетних комплексів та іншого озброєння. А це дозволило їй отримати так званий "ваучер" від США, який вона може використати при закупівлі американського озброєння та військової техніки.

Водночас вибір Словаччини на користь AH-1Z Viper, замість, наприклад AH-64 Apache, доволі закономірний. Бо тим сами вирішується уніфікація парку ударних вертольотів з Чехією, яка у 2019 році замовила чотири ударних вертольоти AH-1Z Viper та вісім транспортних UH-1Y Venom загальною вартістю на той час близько 622 млн доларів.

AH-1Z Viper та UH-1Y Venom
AH-1Z Viper та UH-1Y Venom

З боку Defense Express зазначимо, що повітряні сили Словаччини станом на 2022 рік мають у своєму розпорядженні до 15 Ми-24, всі на зберіганні з 2011 року і не у льотному стані.

Читайте також: У російський Т-80 один за одним прилетіли NLAW і Javelin: у 3-й ОШБр показали влучні постріли по танку ворога