xcounter
#

​Словаччина відправить в Україну системи розмінування та медичні матеріали

2888
Словаччина безкоштовно передасть Україні системи розмінування Bozena 5
Словаччина безкоштовно передасть Україні системи розмінування Bozena 5

У відповідь на запит про допомогу Словаччина запропонує Україні дві системи розмінування Bozena 5 та медичні матеріали та обладнання на суму 1,7 мільйона євро.

Таке рішення уряд Словаччини ухвалив на засіданні в середу, 16 лютого, повідомляє словацький The Slovak Spectator.

У рамках гуманітарної допомоги міністерство оборони Словаччини забезпечить поставку в Україну систем розмінування Bozena 5, а також медичних матеріалів та обладнання. Відповідно до затвердженого урядом документа, поставка здійснюватиметься або безпосередньо відповідним одержувачам гуманітарної допомоги, або через механізми поставки гуманітарної допомоги, що створені в Європейському Союзі або НАТО.

Читайте також: ​DARPA провела випробування першого безпілотного гелікоптера Black Hawk (відео)
Словаччина відправить в Україну системи розмінування та медичні матеріали, Defense Express
Уряд Словаччини прийняв рішення передати Україні у рамках гуманітарної допомоги дві системи розмінування Bozena 5 та медичні матеріали на суму 1,7 мільйона євро

Як заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, найближчим часом Словаччина зробить усі необхідні кроки, щоб допомогти українцям очистити від мін "великі поля на території України". "Говорять про мільйон мін. Це те, що потрібно Україні, і саме те чим ми можемо допомогти", – зазначив очільник оборонного відомства Словаччини.

Міністр закордонних справ Словаччини Іван Корцок підкреслив, що машини для розмінування слід розглядати як оборонні засоби, які допоможуть мирним жителям не загинути.

Своєю чергою прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер заявив, що разом з європейськими партнерами Словаччина докладає усіх зусиль для деескалації ситуації в Україні, досягненню домовленостей та мирного вирішення.

Словаччина відправить в Україну системи розмінування та медичні матеріали, Defense Express
Посадові особи Словаччини, які оголошували про рішення словацького уряду про допомогу Україні (зліва направо) прем'єр-міністр Едуард Хегер, міністр оборони Ярослав Най, міністр закордонних справ Іван Корчок / Фото: TASR

Система розмінування Bozena-5 є гусеничною дистанційно керованою машиною, що використовується для розмінування територій шляхом підриву мін. Машина керується за допомогою передавального пристрою, що забезпечує керування на відстані до 2000 метрів. Система розмінування Bozena-5 здійснює примусову детонацію або ліквідацію протипіхотних мін натискної чи натяжної дії, а також протитанкових мін з зарядом до 9 кг тринітротолуолу. Процес розмінування контролює оператор з броньованої кабіни з прямим полем огляду. До місця розмінування Bozena-5 доставляється на транспортному причепі.

Словаччина відправить в Україну системи розмінування та медичні матеріали, Defense Express
Самохідна дистанціно керована система розмінування Bozena-5 розробки та виробництва словацької компанії WAY INDUSTRIES, a.s

Машину захищено металевим кожухом, а від ушкоджень під час детонації її захищає броньований щит, розміщений у передній частині, безпосередньо за ціповим пристроєм.

Як повідомлялося раніше, Міністерство оборони України планувало у 2021 році 2 машини розмінування словацької компанії WAY INDUSTRIES, a.s з навісним обладнанням (Bozena-4 та Bozena-5). Закупівля мала відбутись в рамках Державного оборонного замовлення закупити через "Агенцію НАТО з підтримки та постачання".

Читайте також: ​Президент США Джо Байден: Якщо Росія націлена на американців та Україну, ми відповімо рішуче