xcounter
#

​Президент США Джо Байден: Якщо Росія націлена на американців та Україну, ми відповімо рішуче

4993
Керівництво ЗС України, як повідомлялось, має опрацьовані варіанти відбиття російської агресії за різними сценаріями / Фото: Глеб Гараніч
Керівництво ЗС України, як повідомлялось, має опрацьовані варіанти відбиття російської агресії за різними сценаріями / Фото: Глеб Гараніч

Виступаючи зі Східної кімнати Білого дому президент США Джо Байден підтвердив прихильність США суверенітету та територіальній цілісності України. "Ми не прагнемо прямого зіткнення з Росією. Хоча я зрозумів, що якщо Росія націлиться на американців і Україну, ми відповімо рішуче", – сказав він

Про це повідомляють світові медіа, в тому числі CNBC.

Також президент США Джо Байден у вівторок, 16 лютого, заявив, що Сполучені Штати готові захищати членів НАТО, оскільки криза на кордоні України з Росією загострюється. "Не помиляйтеся, Сполучені Штати будуть захищати кожен дюйм території НАТО всією силою американської потуги. Напад на одну країну НАТО – це напад проти всіх нас", – сказав Байден, посилаючись на правило колективної оборони альянсу, відоме як стаття 5.

Читайте також: США можуть "за копійки" знищити перевагу Росії та Китаю у гіперзвуковій зброї
Президент США Джо Байден, Якщо Росія націлена на американців та Україну, ми відповімо рішуче, Defense Express
Президент США Джо Байден у вівторок, 16 лютого, виступив з екстреним зверненням через ситуацію довкола України

"Якщо Росія продовжить, ми згуртуємо світ", - сказав Байден, додавши, що союзники Вашингтона готові ввести потужні санкції, які "підірвуть здатність Росії конкурувати економічно та стратегічно".

Президент Байден підтвердив відданість США суверенітету та територіальній цілісності України. Він також заявив, що не направить американських військовослужбовців в Україну, а натомість у країни-члени НАТО.

Президент США Джо Байден, Якщо Росія націлена на американців та Україну, ми відповімо рішуче, Defense Express
Російські штурмовики Су-25СМ3 на білоруському аеродромі "Лунинец" поблизу кордону з Україною, фото з відкритих джерел

Байден також сказав, що його адміністрація все ще відкрита для дипломатії високого рівня, якщо президент Росії Володимир Путін вирішить здійснити деескалацію напруженості.

"Сполучені Штати і НАТО не є загрозою для Росії. Україна не є загрозою для Росії. Ні США, ні НАТО не мають ракет в Україні. Ми також не плануємо їх туди поставити. Ми не націлені на народ Росії, ми не прагнемо дестабілізувати Росію. Для громадян Росії ви не наш ворог", - сказав Байден.

Президент США Джо Байден, Якщо Росія націлена на американців та Україну, ми відповімо рішуче, Defense Express
Білорусь провела стрільби ОТРК "Точка-У" на полігоні за 20 км від кордону з Україною

В той же час президент США Джо Байден також підкреслив: "Ми не прагнемо прямого протистояння з Росією. Хоча я зрозумів, що якщо Росія націлиться на американців та Україну, ми відповімо рішуче". Він також зазначив, що РФ зазнає потужної відповіді також у разі різноманітних гібридних атак, як, наприклад, кібератаки. "Якщо Росія атакує Сполучені Штати або союзників асиметричними засобами, як-от руйнівні кібератаки проти наших компаній або критичної інфраструктури, ми також готові відповісти", - зазначив він.

Виступ Президента США Джо Байдена з екстреним зверненням через ситуацію довкола України на відео з 29:42 по 40:39

Говорячи про оголошене міністерством оборони РФ відведення частини військ, що раніше були розгорнуті на кордонах з Україною, Джо Байден зазначив, що наразі цьому не йме віри. "Ми ще не перевірили, чи повертаються російські військові частини на свої бази. Насправді, наші аналітики вказують на те, що вони залишаються в дуже загрозливій позиції", – сказав Байден, додавши, що на кордоні перебуває понад 150 тисяч російських військових.

Примітно, що в той час, коли президент США Джо Байден говорив ці слова, безпілотний літальний апарат ВПС США Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk (позивний Forte 11) виконував розвідувальний політ над Україною, скануючи кордон з Росією.

IПрезидент США Джо Байден, Якщо Росія націлена на американців та Україну, ми відповімо рішуче, Defense Express
RQ-4A Global Hawk виконував розвідувальний політ над Україною, скануючи кордон з Росією, поки президент США Джо Байден виступав з промовою ввечорі 15 лютого / Скриншот з ресурсу flyradar24.com

Раніше британське видання The Sun з посиланням на розвідку США заявило, що Росія збирається вторгнутися в Україну завдавши масованого ракетного удару і задіявши 200 тис. військових. The Sun проілюструвала це поовідомлення інфографікою під назвою "На межі: як нарощування російських сил на кордоні з Україною змушує світ затамувати подих".

Президент США Джо Байден, Якщо Росія націлена на американців та Україну, ми відповімо рішуче, Defense Express
Західні ЗМІ попереджають, що РФ вдарить по Україні без попередження / Інфографіка The Sun
Читайте також: ЗСУ підготували нових операторів ПТРК "Стугна-П" та "Корсар" для бойових бригад (фото)