xcounter
#

США можуть "за копійки" знищити перевагу Росії та Китаю у гіперзвуковій зброї

4792
Запуск російської гіперзвукової ракети "Циркон"
Запуск російської гіперзвукової ракети "Циркон"

Головним "ворогом" російських та китайських розробок може стати мікрохвильова зброя

Росія та Китай наразі активно працюють над створенням гіперзвукової зброї, та загалом забезпечити військову перевагу над Сполученими Штатами Америки. Така зброя має долати значні відстані на великих швидкостях, повинна вміти "ухилятися" від наземних радарів протиракетної оборони та бути потужнішою за балістичні ракети.

Читайте також: Пакистан може отримати від Китаю гіперзвукові ракети DF-17, аби "гасити" російські С-400
Орієнтовний вигляд російської гіперзвукової крилатої ракети
Орієнтовний вигляд російської гіперзвукової крилатої ракети "Циркон"

Звідси виникає доволі логічне питання: як саме США повинні боротися з такою зброєю? І тут є один важливий нюанс. Річ у тім, що через величезні навантаження, які виникають через швидкості, ризик різних збоїв під час польоту ракети стає ще вищим.

Крім того, гіперзвуковим ракетам, ймовірно, треба буде проходити через зони турбулентності та витримувати високі температури. При цьому вони будуть втрачати енергію під час виконання маневрів.

Китайські гіперзвукові ракети DF-17
Китайські гіперзвукові ракети DF-17

Через це все гіперзвукові ракети можуть мати дуже невеликий запас міцності й їх корпус можна буде легко пошкодити. Саме через це у США з’являється більше шансів збити "суперзброю" РФ та Китаю, зазначають у виданні Foreign Policy.

До такого висновку дійшли автори нового звіту вашингтонського аналітичного Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS). Експерти зазначають, що США мають розгорнути нову систему широкомасштабного захисту, який передбачає використання нових засобів боротьби з гіперзвуковою зброєю.

Російські МиГ-31 з гіперзвуковими ракетами
Російські МиГ-31 з гіперзвуковими ракетами

Йдеться, зокрема, про використання металевих частинок, що могли б скидатися з літаків у напрямку гіперзвукової зброї або ж мікрохвильових променів, які випускаються з крилатих ракет або ж безпілотників.

"Електричні, оптичні, теплові чи електромагнітні завади від систем спрямованої енергії можуть створити неприйнятне навантаження для конструкції гіперзвукової зброї", – йдеться у дослідження.

гіперзвукова зброя США
У США визнають, що відстають у створенні гіперзвукової зброї

На думку експертів, такі тимчасові рішення можуть ускладнити життя китайським та російським гіперзвуковим системам. Через вразливість такої зброї під час польоту її буде складніше ефективно використовувати.

Фактично, США мають підготувати асиметричну відповідь на актуальну для країни загрозу, яка змусить противників використовувати більш консервативні та менш боєздатні конструкції зброї.

Водночас у дослідженні CSIS, що запропоновані асиметричні рішення не стануть панацеєю, тому їх треба посилювати системою радарів протиракетної оборони та промисловою базою.

Загалом експерти CSIS зазначають, що розробка та розгортання захисту проти гіперзвукових ракет буде складною задачею, але водночас впевнені, що "гіперзвукові ракети можна зупинити".

Читайте також: Японія хоче боротися з гіперзвуковими ракетами рейкотронами