xcounter
#

Білорусь провела стрільби ОТРК "Точка-У" на полігоні за 20 км від кордону з Україною

6230
Бойові стрільби збройних сил Білорусі з ракетних комплексів "Точка-У", фото - прес-служба Міноборони РБ
Бойові стрільби збройних сил Білорусі з ракетних комплексів "Точка-У", фото - прес-служба Міноборони РБ

Білоруська армія має в своєму розпорядженні до 36 тактичних ракетних комплексів "Точка-У"

Розрахунки 465-ої ракетної бригади армії Білорусі провели стрільби тактичними ракетними комплексами "Точка-У", повідомило 15 лютого цього року білоруське Міноборони.

За сценарієм російсько-білоруських навчань "Союзная решимость-2022", ракетники армії Білорусі мали виконати груповий удар по цілі, розташованій на дистанції в понад 60 кілометрів.

Читайте також: Чим загрожують Україні російські ракетні комплекси "Искандер-М" та як з ними боротися (частина 1)
Точка-У Білорусі
Підготовка до пусків ОТРК "Точка-У" армії Білорусі на полігоні "Полесский" 15 лютого 2022 року, фото - Міноборони Білорусі

Стрільби відбувались на ділянці місцевості колишнього авіаційного полігону "Полесский" збройних сил Білорусі, функціонування якого було відновлено лише в 2020 році.

Ділянка цього полігону розташована на відстані лише 20 кілометрів від кордону з Україною. У попередній раз білоруси проводили стрільбу із "Точка-У" на полігоні "Полесский" поблизу кордону з Україною у 2017 році.

Точка-У Білорусі
Підготовка до пусків ОТРК "Точка-У" армії Білорусі на полігоні "Полесский" 15 лютого 2022 року, фото - Міноборони Білорусі

Про факт підготовки до стрільб ракетами "Точка-У", що відбулись 15 лютого, Міноборони Білорусі офіційно повідомляло ще 8 лютого цього року.

Але якщо зважити на непередбачуваність політики режиму Лукашенко відносно України, подібні стрільби можуть сприйматись і як спроба "побряцати зброєю" для залякування нашої країни. Тим більш, що білоруси проводили пуски своїх "Точка-У" у доволі небезпечній близькості до території нашої країни.

Точка-У Білорусі
Пуски ОТРК "Точка-У" армії Білорусі на полігоні "Полесский" 15 лютого 2022 року, фото - Міноборони Білорусі

Якщо співставити місце проведення стрільб білоруських "Точка-У" та співставити дальність їх стрільби, отримаємо наступний результат.

"Точка-У" б’є на відстань до 120 км, і цього мало, щоб з території Білорусі "дістати" до Луцька (180 км від полігону), Рівного (150 км від полігону), Житомира (180 км від місця проведення стрільб) або ж Києва (усі 260 км від місця проведення стрільб). Однак білоруські ракетники цілком могли б накрити "Точкою-У" важливі об’єкти в прикордонній зоні України.

зона ураження білоруських ОТРК
Інфографіка, яка відображає зону ураження білоруських ОТРК "Точка-У"

За даними з відкритих джерел, армія Білорусі має в своєму розпорядженні 36 ОТРК "Точка-У". Але також відомо, що в рамках навчань "Союзна решимость-2022" армія РФ перекинула в Білорусь одразу дві бригади тактичних ракетних комплексів "Искандер", балістичні ракети яких мають дальність стрільби до 500 км.

За умови, що пуски відбуваються саме на "Полесскому" за 20 км від кордону з нашою країною, в зоні ураження російських "Искандеров" в Білорусі опиняється не тільки Київ та Вінниця, але фактично весь захід країни. Окрім того - польська столиця Варшава та місто Жешув, куди Армія США нещодавно перекинула додаткові підрозділи для стримування РФ.

зона ураження російських ОТРК
Інфографіка, яка відображає зону ураження російських ОТРК "Искандер" в Білорусі
Читайте також: Як Збройним Силам України забезпечити оборону проти російських ОТРК "Искандер-М" (частина 2)