xcounter
#

Кремль хоче послати білоруських військових на війну в Сирії

2698
На цей раз Кремль вирішив обійтись без "формальностей" на кшалт "спільних сил ОДКБ", фото ілюстративне
На цей раз Кремль вирішив обійтись без "формальностей" на кшалт "спільних сил ОДКБ", фото ілюстративне

РФ хоче залучити із Білорусі мінімум 200 "багнетів" і для початку "довірити" їм охорону російської авіабази в Хмеймімі

Російська Федерація хоче укласти з режимом Лукашенко в Білорусі безстрокову міждержавну угоду, яка дозволить Кремлю залучити білоруських військових для ведення війни в Сирії.

Про це свідчить проект відповідної угоди, розміщеної на російському "Официальном интернет-портале правовой информации" (тамтешній аналог нашого "Урядового порталу").

Читайте також: Яку армію має Лукашенко і чи ймовірна війна України та Білорусі
Один із епізодів навчань "Союзная решимость-2022", що зараз тривають в Білорусі за участі армії РФ, фото - прес-служба Міноборони Білорусі

Так, за текстом цієї угоди, РФ хоче, аби Білорусь спорядила контингент до 200 військовослужбовців для несення в Сирії служби "поза межами бойових дій". При цьому місцем дислокації білоруського контингенту мають стати "пункти розміщення російської авіагрупи в Сирії", наприклад – авіабаза Хмеймім.

Росіяни обіцяють, що повністю забезпечуватимуть білоруських військових харчами, технікою та навіть амуніцією (за потреби). Також – обіцяють взяти на себе усі логістичні клопоти, та доправити білоруських військових в Сирію залізницею, літаками або ж "Сирійським експресом".

Шеренга військових армії Білорусі, що були учасниками інтервенції "сил ОДКБ" в Казахстан у січні 2022 року, фото з відкритих джерел

Але натомість білоруські військові в Сирії зможуть користуватись лише "послугами" політруків армії РФ. На них також накладатимуться заборони на смартфони та інші пристрої, з яких можна вийти в соцмережі. Навіть з місцевим населенням білоруські військові зможуть контактувати лише через перекладача армії РФ. Ну і само собою – порядок застосування зброї білоруський контигент також буде узгоджувати із армією РФ.

Умови перебування білоруських військових в Сирії та їх взаємодії із російською армією можуть бути засекречені відповідно до взаємних домовленостей між Білоруссю та РФ про збереження та обмін даними, що передбачають державну таємницю.

Військовослужбовець армії РФ охороняє стоянку літаків на авіабазі "Хмеймім", фото ілюстративне

Стаття 13-та цього проекту тексту угоди передбачає, що домовленості про відправку білоруського контингенту в Сирію будуть безстрокові, але начебто можуть бути і розірвані за 6 місяців до бажаної дати за волею однієї з учасниць угоди.

Стаття 12-та цього проекту тексту угоди допускає, що в фінальний текст домовленостей можна буде вносити зміни, окремим протоколом. І це можна трактувати як "лазівку" для Кремля для поступового втягування військових армії Білорусі у війну в Сирії на стороні РФ.

Кремль все глибше затягує Білорусь в лабети "Союзного государства", фото ілюстративне

До цього, як розповідав Defence Express, армія Білорусі на стороні РФ у січні 2022 року брала участь в інтервенції "сил ОДКБ" в Казахстан. За деякими даними, для участі в цій кампанії режим Лукашенко спорядив миротворчу роту 103-ої Вітебської повітряно-десантної бригади.

Ця рота "в звичайному режимі" налічує 100 військовослужбовців-контрактників, у разі потреби їх чисельність може бути збільшена до 300 осіб. Під час подій січня 2022 року в Казахстані білоруські "миротворці" були задіяні для охорони летовища "Жетыген". Військові Білорусі прибули до Казахстану на літаках транспортної авіації РФ.

Військовослужбовці 103-ої Вітебської повітряно-десантної бригади армії Білорусі несуть службу в складі "сил ОДКБ", Казахстан, січень 2022 року
Читайте також: Прихована окупація Білорусі: що ховається за навчаннями армії РФ "Союзная решимость"