xcounter
#

​Слідом за РФ про введення військ у Казахстан повідомили у Білорусі, Вірменії, Киргизії та Таджикистані

Білорусь направляє військових до Казахстану (фото ілюстративне)
Білорусь направляє військових до Казахстану (фото ілюстративне)
2002

Під прикриттям договору про колективну безпеку (ОДКБ) фактично відбувається військова інтервенція

Після того, як РФ перекинула передові частини до охопленого протестами Казахстану, ще три країни-члени Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) заявили про намір відправити своїх військових.

Першою стала Білорусь, міністерство закордонних справ якої опублікувало заяву про направлення військових підрозділів до Казахстану.

Читайте також: ​Україна отримала систему бойового управління, що використовують ВМС Туреччини
армія Білорусі
У Мінську не називають чисельність та склад "контингенту"

"Республіка Білорусь повністю готова надати допомогу дружньому казахстанському народу та в повному обсязі виконає свої союзницькі зобов'язання. У зв'язку з цим білоруські військовослужбовці зі складу миротворчих сил ОДКБ прямують до Казахстану", - йдеться у повідомленні офіційного Мінська.

Також свою участь у "колективній миротворчій операції" повідомили і у Таджикистані. "Наслідуючи свої союзницькі зобов'язання в рамках Організації Договору про колективну безпеку маємо намір взяти участь у колективній миротворчій операції з надання допомоги Казахстану з метою усунення загрози, що виникла", - заявили у МЗС Таджикистану.

Армія Таджикистану
Таджикистан має доволі обмежені збройні сили із загальною чисельністю близько 8,5 тисяч осіб

Також 6 січня уряд Вірменії дозволив підрозділу збройних сил брати участь у миротворчих операціях у Казахстані у складі миротворчих сил ОДКБ з уточненням, що завданням вірменських військових буде захист стратегічних об'єктів.

Своєю чергою у Киргизії уряд вже опрацьовує питання направлення до Казахстану "обмеженого контингенту збройних сил із мандатом участі у миротворчій операції ОДКБ". У повідомленні уряду цієї країни окремо підкреслено, що роль їхніх військових повинна бути суворо обмежена "охороною стратегічних об'єктів і не включати будь-яку взаємодію з цивільним населенням або обов'язки щодо забезпечення громадського порядку".

Армія Киргизії
Збройні сили Киргизії - близько 11 тисяч осіб

Оновлено: 7 січня парламент Киргизії схвалив відправку до Казахстану 150 військових та 19 одиниць авто- та бронетехніки.

На фоні цих заяв, у Росії на рівні окремих депутатів Держдуми почались розмови про приєднання Казахстану до РФ. Зокрема таку заяву зробив член комітету Держдуми Росії з безпеки та протидії корупції Бійсултан Хамзаєв.

"Центральна Азія - це російська земля! … Підтримую проведення референдуму в Казахстані про возз'єднання Казахстану з історичною Батьківщиною - Росією", - заявив кумик (одна з народностей Дагестану) Хамзаєв.

Тим часом з самого Казахстану інформація про події надходить з обмеженнями через відключення інтернету у країні. Фактично ситуацію висвітлюють виключно провладні та російські ЗМІ.

За їх повідомленнями, "епіцентром" протистоянь є Алмати, де тривають жорсткі сутичнки силовиків з протестувальниками. Повідомляється про "зачистку" правоохоронцями та військовими площі Республіки - "зі стрільбою та великою кількістю поранених".

Також у місті триває "антитерористична операція" під час якої вже було затримано понад двох тисяч осіб. Загалом за час протестів, відповідно до заяви міністрества охорони здоров’я Казахстану, постраждало понад однієї тисячі осіб, з яких шпиталізовано близько 400, з них 62 - у реанімації. У МВС країни, станом на ніч 6 січня, повідомили про загибель 8 та поранення 317 правоохоронців.

Також за непідтвердженою інформацією протестувальники в Алмати захопили телевежу, намагаються увійти у відділи поліції та блокують траси, які ведуть у місто.

В країні відчувається дефіцит пального та продуктів харчування через закриті АЗС та магазини, непрацюючі банкомати та термінали для оплати. Повідомляється про випадки пограбувань та мародерства.

Читайте також: Приклад для України: Як в Ізраїлі реформують розвідувальні та спеціальні служби