xcounter
#

​РФ вводить війська у Казахстан: в Алмати почалась "антитерористична операція"

РФ вводить війська у Казахстан
РФ вводить війська у Казахстан
2785

Охоплений масовими протестами Казахстан балансує на межі колапсу

Російська Федерація направляє війська у Казахстан, який охоплений масовими протестами. За інформацію російських та казахстанських ЗМІ у країну в ніч на 5 січня були перекинуті передові з’єднання у складі двох рот спецпризначення 76-ої та 45-ої бригади повітряно-десантних військ РФ.

Також у складі "першої хвилі", яка готується до операції у Казахстані називають 24-у бригаду спеціального призначення та 55-у окрему мотострілецьку (гірську) бригаду. Обидві - підпорядковані центральному військовому округу РФ та відносять до сил швидкого реагування.

Читайте також: РФ скорочує темпи отримання бронетехніки у 2022 році: "Армата" знову "пролетіла", ставка - на модернізацію радянських танків

Одночасно з цим у Казахстані по всій країні діє надзвичайна ситуація. А в Алмати почалась "антитерористична операція" - городяни отримають SMS з попередженням про загрозу перебування на вулицях, а у самому місті чути автоматні черги.

Казахстан протест
Проти протестувальників влада Казахстану вже задіяла військових (фото: ТАСС)

Враховуючи те, що влада Казахстану час від часу вимикає інтернет, інформація про події у країні зараз здебільшого надходить лише від провладного каналу, російських ЗМІ та поодиноких дописів місцевих у соціальних мережах.

Відповідно до "офіційних повідомлень" влади Казахстану цієї ночі: "екстремістськими силами зроблено спробу штурму адміністративних будівель… десятки нападників ліквідовані, їх особи ідентифікуються".

Також повідомляється про "визволення" аеропорту Алмати, який контролювали протестувальники. Паралельно з цим мережею тиражуються відео з випадками пограбувань магазинів.

Казахстан протест
В Алмати протести перетворились на "вуличні бої" (фото: ТАСС)

Рішення щодо введення військ Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), до якого входять РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, було ухвалено за лічені години після звернення президента Казахстану Касим-Жомарт Токаєва. Він у своєму зверненні підкреслив, що країні загрожує "терористична загроза" та "підрив цілісності держави".

Водночас в офіційному повідомленні ОДКБ зазначено, що ця загроза викликана "у тому числі втручанням ззовні". Саме ця дописка формально дозволила запустити механізм військової участі РФ у внутрішніх справах Казахстану, бо у договорі про ОДКБ мова йде лише про відповідь на агресію (озброєному нападу, який загрожує безпеці, стабільності, територіальній цілісності та суверенітету).

Казахстан протест
Казахстан зараз знаходиться на межі колапсу (фото: ТАСС)

Загалом зараз ситуація у Казахстані виглядає, як більш ніж загрозлива. Країна охоплена протестами, у багатьох містах захоплено адміністративні споруди, включно з відділами поліції. Зафіксовані випадки переходу правоохоронців на бік протестувальників або показового нейтралітету до подій.

Читайте також: Туреччина майже на 1 млрд доларів наростила експорт продукції оборонної та авіаційної промисловості за 2021 рік