xcounter
#

Приклад для України: Як в Ізраїлі реформують розвідувальні та спеціальні служби

Сили спецпризначення Ізраїлю
Сили спецпризначення Ізраїлю
2606

Багато хто говорить про те, що в питаннях організації оборони та забезпечення безпеки суспільства в умовах поточної агресії РФ Україні слід орієнтуватись на Ізраїль – країну, що досягла тут значних успіхів. Сьогодні розбираємо, які заходи вживаються керівництвом Ізраїлю по реформування та розвитку розвідувальних та спеціальних служб країни для того, щоб вони стали ще більш ефективними

На поточний момент діюча воєнна доктрина Ізраїлю продовжує виходити з того, що країна не має стратегічної глибини, а сукупні сили вірогідних противників перевищують її мобілізаційні можливості. За цих умов основним постулатом доктрини залишається створення всіх умов для гарантованого завдання противнику поразки в короткі терміни на ворожій території, або завдання йому такої шкоди, що забезпечить підписання мирної угоди на умовах Ізраїлю.

Армія Ізраїлю, Defense Express
Армія Ізраїлю є одною з найсильніших у світі/ Фото: facebook.com/idfonline/

Слід зазначити, що за сучасними поглядами керівництва Ізраїлю, екзистенціальна загроза (загроза самому існуванню держави) дещо втратила гостроту та відійшла на другий план. На першому плані знаходиться низка загроз, які містять асиметричний характер, динамічно змінюються та можуть заподіяти значну шкоду Ізраїлю у всіх сферах життя. Тому, керівництво країни приділяє значну увагу розвитку та реформуванню співтовариства спеціальних служб країни, підвищення їх можливостей щодо попередження існуючих та перспективних загроз безпеці Ізраїлю.

Читайте також: Залізний купол в дії - в Ізраїлі святкують 10 років з часу першого бойового перехоплення Iron Dome
Військовий аспект національної доктрини безпеки Ізраїлю, Defense Express
Військовий аспект національної доктрини безпеки Ізраїлю - стримування, раннє попередження, запобігання та захист / Фото: facebook.com/idfonline/

Основні спеціальні служби країни, служба зовнішньої розвідки "Мосад" та служба загальної безпеки "ШАБАК" підпорядковуються безпосередньо прем’єр-міністру країни. Військова розвідка Армії оборони Ізраїлю (АМАН) підпорядковується прем’єр-міністру через міністра оборони. При цьому – пріоритет серед спеціальних служб залишається за військовою розвідкою, оскільки воєнна загроза в тій, або іншій формі залишається найбільшою загрозою для країни.

Мосад, Defense Express
На емблемі "Мосад" зображена менора, один з елементів гербу Держави Ізраїль

В рамках забезпечення безпеки Ізраїлю, керівництво країни та спеціальних служб розглядає як найбільш ефективний інструмент саме своєчасну оцінку існуючих, передбачення щодо виникнення нових загроз та ефективну реалізацію наявної розвідувальної інформації. В цьому контексті наголос робиться на посиленні координації між спеціальними службами на урядовому рівні, підвищені ефективної реалізації розвідувальної інформації при здійснені зовнішньої та внутрішньої політики, а також забезпечення цивільного контролю у склади уряду утворено міністерство розвідки.

Сили спецпризначення Ізраїлю, Defense Express
Реалізація розвідувальної інформації в рамках міжнародного співробітництва із партнерами є одним із пріоритетів зовнішньої політики Ізраїлю / Фото: facebook.com/idfonline/

Слід зазначити, що реалізація розвідувальної інформації в рамках міжнародного співробітництва із партнерами є одним із пріоритетів зовнішньої політики Ізраїлю щодо забезпечення своєї міжнародної підтримки. Так, за офіційно оприлюдненими даними з 2015 по 2018 рік завдяки передачі отриманої розвідувальної інформації, спеціальні служби Ізраїлю в рамках міжнародного співробітництва зі своїми колегами попередили біля 50 терористичних актів у 20 іноземних країнах.

В рамках загального реформування розвідувального співтовариства Ізраїлю відбувається подальший розвиток та реформування в системі воєнної розвідки на всіх рівнях

Також, в рамках загального реформування розвідувального співтовариства Ізраїлю відбувається подальший розвиток та реформування в системі воєнної розвідки на всіх рівнях.

Військове керівництво продовжує приділяти значної уваги щодо збільшення можливостей Армії оборони Ізраїлю із запобігання загрозам безпеці країни на значній відстані від кордонів. Одним із напрямків є посилення можливостей військової розвідки та спеціальних підрозділів.

Так в рамках посилення можливостей військової розвідки значно збільшені можливості радіо- та радіотехнічної розвідки (підрозділ 8200 у складі АМАНу), створено службу видової космічної розвідки (підрозділ 9900). В рамках підвищення ефективності реалізації розвідувальної інформації цього підрозділу забезпечені можливості щодо оперативного її використання до батальйонно-бригадного рівня. Значна увага приділяється підвищенню аналітичних можливостей АМАНу.

Підразділ 8200, Defense Express
База «Підразділу 8200» на горі Авіталь. Фото: wikipedia.org/Marion Doss

Застосовуються алгоритми та технології, які дозволяють на основі наявних даних обраховувати ймовірні рішення, які можуть прийматись керівництвом ворожих країн від тактичного до стратегічного рівня. Так, відповідно до офіційної заяви представників ШАБАКу та АМАНу було розроблено та успішно застосовано алгоритми, які дозволили автоматично та ефективно виявляти потенційних терористів за результатами їх активності в соціальних мережах, зокрема, Facebook.

Також, з 2015 року в країні створено та активно розвивається управління із запобігання загрозам в кібернетичному просторі. Під час його створення було наголошено, що цей підрозділ буде не тільки захищати кібернетичну інфраструктуру країни, а й активно проводити "наступальні заходи" на кібернетичній інфраструктурі вірогідного противника. На поточний момент це управління працює у складі військової розвідки та в тісному контакті із управляння зв’язку.

підпорядкування спецпідрозділів у Силах Оборони Ізраїлю, Defense Express
Поточне підпорядкування спецпідрозділів у Силах Оборони Ізраїлю / Схема: Defence 24 (польською мовою)

Проте, відповідно до висновків парламентської комісії, яка розглядала питання забезпечення кібернетичної безпеки країни – це управління має стати основою створення нового роду або взагалі виду збройних сил Армії оборони Ізраїлю.

Реформуванню піддаються й розвідувальні структури, як на стратегічному, так й на всіх інших рівнях військового керівництва.

При цьому головна увага робиться не на створенні нових спеціалізованих підрозділів, а на посиленні координації між вже існуючими зі збереженням їх особливостей. На погляд військового керівництва це дозволить зберегти високі стандарти підготовки рядового та командного складу та водночас значно збільшити можливості спільного використання цих підрозділів.

військ АОІ, Defense Express
Сили спецпризначення мають статус роду військ АОІ

Так з 2011 року військовим керівництвом Ізраїлю розглядається можливість збільшення спроможності спеціальних підрозділів АОІ щодо проведення операцій в глибині території противника. Так, було наголошено на створенні у складі Генерального Штабу АОІ управління щодо проведення глибоких операцій. Управління має розробляти плани, ставити завдання та забезпечувати контроль щодо проведення таких операцій в глибині ворожої території або на значній відстані від кордонів країни.

Сайерет Маткаль, Defense Express
"Сайерет Маткаль” призначений для здійснення стратегічної агентурної розвідки, диверсійно-розвідувальних операцій оперативного або стратегічного значення і боротьби з тероризмом за межами національної території Ізраїлю.

В оперативне підпорядкування цього управління було передано полк спеціального призначення ГШ "Саерет Маткаль", флотилію спеціального призначення ВМС АОІ "Шайетет 13", підрозділи спеціального призначення ВПС, зокрема, і спеціальний рятувальний загін ВПС "669".

При цьому кожний підрозділ продовжує зберігати свою унікальність та особливості підготовки за безпосереднім призначенням. Проте, в рамках оперативного підпорядкування управлінню глибоких операцій має бути опрацьований спільний підхід та підвищена координація при виконанні завдань на далекій відстані від ізраїльського кордону або в глибині ворожої території.

Ця тенденція знайшла продовження і в реформуванні спеціальних підрозділів в рамках сухопутних військ АОІ.

, Defense Express
Кожний підрозділ має свою унікальність та особливості підготовки за безпосереднім призначенням

Так, у 2015 році рішенням НГШ АОІ було утворено 89 бригаду спеціального призначення "Командос", яка структурно увійшла до складу 98 дивізії центрального підпорядкування, яка розташована у Центральному воєнному окрузі.

89 бригада сформована із батальйонів спеціального призначення із кожного воєнного округу. Зокрема, батальйон "Егоз" (Північний воєнний округ), "Маглан" та "Дувдеван" (Центральний воєнний округ) та "Рімон" (Південний воєнний округ). Основним призначенням цього з’єднання є покращення координації дій між підрозділами спеціального призначення, а також ефективного посилення підрозділів сухопутних та спеціальних військ в кризових ситуаціях як у мирний, так й воєнний час.

Бійці Егоза, Defense Express
Бійці Егоза беруть участь в навчаннях з бойовою стрільбою/Фото: ru.xcv.wiki

На поточний момент немає інформації, що в рамках створення бригада отримала на своє озброєння важку техніку або авіаційну техніку доставки особового складу. Також на 98 дивізію покладено тилове та адміністративне забезпечення 89 бригади. Саме так, 98 дивізія забезпечує аеромобільні підрозділи АОІ. Передбачається, що підрозділи бригади будуть діяти відповідно свого призначення проте, координація між ними та іншими підрозділами має значно підвищитись.

Спецпідрозділ Rimon, Defense Express
Спецпідрозділ Rimon тренується в лісах на Голанах, 2014 р.

Створення 89 бригади свідчить про утворення у складі АОІ повноцінного підрозділу по типу Сил спеціальних операцій та наявність відповідних структур у складі ГШ АОІ.

Також з метою підвищення ефективності розвідувальних підрозділів у складі сухопутний військ з 2000 року створені розвідувальні війська (або польові розвідувальні війська Модіін саде, або скорочено на івриті МОДАШ) сухопутний військ АОІ.

До складу цих військ входять по одному батальйону із кожного воєнного округу Ізраїлю та навчальна частина. Зокрема, батальйон Шахаф (Північний воєнний округ), батальйон Ніцан (Центральний воєнний округ) та батальйон Нешер (Південний воєнний округ).

Основним завданням цих батальйонів є збір розвідувальних даних веденням візуальної та радіоелектронної розвідки, а також спостереження за лінією кордону. Зокрема, зі стаціонарних пунктів спостереження та аеростатів, рухомих пунктів спостереження на автомобільній базі та БПЛА, а також здійснення особистого спостереження з боку розвідувальних груп.

БПЛА Harop, Defense Express
Ударний БПЛА Harop виробництва Ізраїльської IAI

В порядку оперативного підпорядкування до складу МОДАШ входять розвідувальні роти бригад та розвідувальні батальйони дивізій. Слід відзначити принципову різницю між розвідувальними ротами бригад та розвідувальними батальйонами дивізій. Останні не проводять спеціальних та штурмових дій та призначені переважно для збору розвідувальних даних про противника та місцевість для ведення майбутніх бойових дій, а також наведення артилерійських та повітряних ударів по виявлених об’єктах противника.

Таким чином, керівництво Ізраїлю продовжує активно вживати заходи з реформування та розвитку розвідувальних та спеціальних служб з метою підвищення їх можливостей з урахуванням поточних тенденцій розвитку безпекової обстановки довкола країни. В першу чергу, чинне керівництво Ізраїлю намагається підвищити ефективність роботи розвідувальних та інших спеціальних служб щодо забезпечення прийняття урядових рішень. В цьому напрямку значна увага приділяється поглибленню координації спеціальних служб на урядовому рівні та усуненню можливих перешкод на шляху своєчасного інформування ключових урядовців з одночасним збереженням можливості отримувати альтернативну інформацію.

розвідувальних та спеціальних служб Ізраїлю, Defense Express
Керівництво Ізраїлю продовжує активно вживати заходи з реформування та розвитку розвідувальних та спеціальних служб / Фото: facebook.com/idfonline/

Також спостерігається тенденція щодо все більш активного використання ізраїльським керівництвом можливостей спеціальних служб для посилення своїх міжнародних позицій та міжнародного співробітництва, в першу чергу, з метою поліпшення безпекової ситуації довкола країни. Звертає на себе увагу системність заходів, що вживаються ізраїльським керівництвом, що спрямовані на розширення можливостей спеціальних служб за напрямком сучасних технологій з метою створення умов для гарантованого отримання інформаційної переваги заздалегідь або в короткі терміни над будь-яким ймовірним противником.

Безпосередньо у оборонній сфері ізраїльське керівництво приділяє значну увагу посиленню можливостей воєнної розвідки.

спецпризначенці, Ізраїль,, Defense Express
Командування на місцях доручається визначеним командирам підрозділів спецпризначення, які мають проявляти творчі здібності та ініціативу у реалізації раніше розробленого плану дій з урахуванням поточних змін обстановки під час операції.

При цьому наголос робиться не на "механічному" збільшені кількості спеціальних підрозділів та розширені їх штатів, а на поглиблені координації між вже існуючими, а також забезпеченні більш ефективного планування та оперативного управління цими підрозділами для проведення операцій з метою досягнення не лише військових, а й воєнно-політичних цілей. В якості особливості цього процесу слід зазначити створення спеціалізованих підрозділів в рамках системи воєнної розвідки, які здатні обробляти значні обсяги інформації, в першу чергу – видової, та приводити її в короткі терміни до стану, який дозволяє оперативно реалізовувати цю інформацію вже безпосередньо при проведені як військових, так й спеціальних операцій.

, Defense Express
Фото: facebook.com/idfonline/

Зазначений досвід Ізраїлю заслуговує на увагу та вивчення з метою можливого використання для удосконалення діяльності розвідувальних органів України.

Юрій Матвієнко,

експерт-оглядач, спеціально для Defense Express

Читайте також: Крута концепція для бойової машини майбутнього: ізраїльська IAI створить "систему, що керує системами"