xcounter
#

Міноборони України розкрило інформацію про військові замовлення на 2021 рік розміщені в НАТО

4024
Техніка НАТО для ЗСУ
Техніка НАТО для ЗСУ

Оборонне відомство планує придбати, антидронові рушниці, снайперські гвинтівки, парашути та іншу техніку

Відзначається, що в рамках нового оборонного замовлення Департаментом військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони вже розміщено низку замовлень.

Придбати визначені зразки ОВТ планується через "Агенцію НАТО з підтримки та постачання" у західних постачальників цієї продукції.

Читайте також: Українські ракети летять на експорт, болгарський літак – в Україну, а вітчизняний 12,7 мм кулемет готується до випробувань: події тижня від Defense Express
ЕDМ4S-UА
Антидронова рушниця ЕDМ4S-UА

Згідно з оприлюдненим переліком, для ЗСУ закуплять:

37 комплексів протидії безпілотним літальним апаратам ЕDМ4S-UА (виробництва литовської компанії NT Service);

12 комплектів системи вимірювання дульної швидкості SL-520РЕF;

90 снайперських гвинтівок Barrett (ймовірно MRAD) калібру 8,58×70 мм (7,62×51);

73 комплекти тренувальних парашутних систем АD-95 серії 3 та відповідна кількість запасних парашутних систем АZ-95 серії 3 (парашутні системи Dedal 3-ї серії виготовляє польська компанія Air-Pol);

4 комплекти системи порятунку парашутиста Towed Jumper Release System (ймовірно американської компанії Airborne Systems);

2 підводних буксирувальники;

1 комплект радарної системи MFTR-2100/39 (данської компанії Weibel Scientific);

2 (1+1) машину розмінування з навісним обладнанням (BOZENA-4 та BOZENA-5 – словацької компанії WAY INDUSTRIES, a.s.).

BOZENA-5
Машина розмінування BOZENA-5

Також повідомляється про укладення контракту з неназваним турецьким виробником щодо постачання патронів для снайперської гвинтівки калібру 12,7×99 мм з бронебійно-запалювальною кулею і 12,7×108 мм холостих набоїв.

MRAD
Американський снайпер з гвинтівкою Barrett MRAD / Фото: Barrett

Варто додати, що частина таких систем вже постачалася Збройним силам Україні. Зокрема, мова йде РЛС MFTR-2100 яка вже кілька років використовується під час випробувань нової ракетної техніки ЗСУ. Або американські гвинтівки Barrett.

MFTR-2100
Радарний комплекс MFTR-2100 від Weibel Scientific, що призначений для точних вимірів траєкторій польоту боєприпасів всіх видів під час навчань "Об’єднані зусилля-2020"

Також неодноразово були закуплені різні парашутні системи компанії Airborne Systems North America, а наприкінці минулого року було замовлено понад 60 польських систем Dedal 3-ї серії (АD-95 та АZ-95), що постачалися на потреби Командування Повітряних Сил ЗСУ.

парашут
Towed Jumper Release System від Airborne Systems (ліворуч) та парашутні системи Dedal 3-ї серії

Плани з придбання деяких нових систем раніше були анонсовані військовими. Мова йде, наприклад, про апарати підводного руху для ССО ЗСУ або про антидронові рушниці, котрі очікували ще минулого року.

BOZENA-4
Машина розмінування BOZENA-4

Таким чином, дійсно новинкою у списку є лише словацька дистанційна система ліквідації мін BOZENA. Це досить відомий комплекс, який має велику історію практичного використання й закуповувався багатьма країнами (наприклад такі комплекси стоять на озброєнні армії Туреччини та Азербайджану й активно застосувались під час розмінування територій у Сирії та Нагірному Карабасі).

Більш легка BOZENA-4 була розроблена ще на початку цього сторіччя, а приблизно через 10 років з'явилася й нова більш сучасна BOZENA-5.

Читайте також: Індія замовила в ДАХК "Артем" запасні частини до ракет Р-27 на суму понад $8 млн