xcounter
#

Українські ракети летять на експорт, болгарський літак – в Україну, а вітчизняний 12,7 мм кулемет готується до випробувань: події тижня від Defense Express

6036
​Naval Strike Missile від Kongsberg
​Naval Strike Missile від Kongsberg

Українські авіаційні ракети з новими ГСН від компанії "Радіонікс" полетять на експорт, у лютому 2021 року почнуться випробування вітчизняного кулемета калібру 12,7 мм, а болгарський літак прямує в Україну на ремонт: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

"Прогулянка слонів"

Фахівці російської компанії "Ильюшин", головного елементу дивізіону транспортної авіації "Объединенной авиационной корпорации" (ОАК), у 2020 році виконали в інтересах Міністерства оборони РФ цілу низку контрактів по сервісному обслуговуванню літаків військово-транспортної авіації (ВТА) Росії.

Читайте також: Війна на сході України примусила США терміново створити ЗРК малої дальності на базі Stryker: оголошено про перші поставки
Ан-124
Судячи з усього, спеціалісти компанії "Ильюшин" "поставили на крило" лише третину російських військово-транспортних літаків Ан-124-100

Зокрема, спеціалісти "Ильюшин" виконали роботи по забезпеченню справності та подовженню строку льотної придатності літаків Ан-124-100 "Руслан" із складу російської ВТА, пише російський портал "Новости ВПК".

Також російське підприємство "Ильюшин" виконало роботи по ремонту та модернізації наявних літаків Ил-76.

Ан-124 Росія
Скільки саме російських Ан-124-100 із складу ВКС РФ пройшли подовження строку служби - невідомо

При цьому заступник генерального директора "Объединенной авиационной корпорации" Сєргєй Ярковой заявляє, що ОАК отримало від Міноборони РФ підряди і на 2021 рік по виконанню ремонтних робіт для літаків військово-транспортної авіації Ил-76 та Ан-124-100.

Також, як наголошує російське видання, Військово-космічні сили РФ підняли у повітря 15 січня 2021 року одразу шість літаків Ан-124-100 "Руслан" для виконання тренувального польоту.

Ил-76 РФ
Група літаків Ил-76 із складу ВТА РФ

Цю акцію російське Міноборони гордо назвало "прогулянкою слонів", на західний манер. Хоча прогулянка була доволі нетривала – під час тренування літаки пролетіли тільки 500 кілометрів...

Секрет успіху Naval Strike Missile

Ринок протикорабельних ракет, який протягом десятиліть був умовно поділений між французьким Exocet та американським Harpoon, за останні роки починає активно змінюватись.

Naval Strike Missile
Naval Strike Missile - орієнтовна вартість понад 2 млн доларів

На фоні розвитку національних проєктів, на кшталт турецької Atmaca, корейської SSM-700K Haeseong, а також українського "Нептуна", який вже законтрактований ЗСУ, норвезька протикорабельна ракета Naval Strike Missile поступово змінює світовий ринок.

Naval Strike Missile
Naval Strike Missile - головний акцент на малопомітності

Саме про цю крилату ракету від Kongsberg, яку обрали у США, Німеччині, Канаді, Польщі, Румунії, а також планують встановити на британські ракетні катери, які побудують для України, Defense Express підготував окремий матеріал.

Випробування вітчизняного кулемета

ПАТ "Завод "Маяк" планує стати третім виробником подібної зброї на пострадянському просторі. Новий кулемет проєктувався за західними стандартами спільно з відомими закордонними виробниками.

Кулемет Кт-12,7 Завод
Дослідний зразок великокаліберного кулемета КТ-12,7 від ПАТ "Завод "Маяк"

Українська версія КТ-12,7 є вітчизняним варіантом модернізації, виконаним за сучасними західними стандартами, відомого радянського великокаліберного кулемета НСВТ (НСВ 12,7 "Утес"), над створенням якої на підприємстві працювали останній рік.

Кулемет
НСВТ калібру 12,7 мм широко використовується як озброєння в бронетехніці (на фото БМ "Булат" та модуль БПУ-12,7 з цим кулеметом для ТКБМ "Дозор-Б")

"У нашому випадку, він увібрав в себе всі доопрацювання, які були запроваджені на більш новому кулеметі "Утес" (щодо першої версії НСВТ), й плюс наше розуміння того, як полегшити, як зробити краще і які сплави для більшого строку служби використовувати", - розповів Defense Express головний конструктор Заводу "Маяк" Олександр Гордєєв.

Українські ракети летять на експорт

Українська компанія "Радіонікс" успішно завершила цикл перевірок нових оптичних головок самонаведення, які будуть застосовані у ракетах типу Р-27. Перевірка технічних характеристик та можливостей нової ГСН за участю представників закордонного замовника була обов’язковою умовою для старту контракту на поставку значної кількості авіаційних ракет класу "повітря-повітря" для ВПС іноземної держави.

ГСН компанія
Інфрачервона ГСН-203Т від компанії "Радіонікс"

Як повідомили Defense Express у компанії "Радіонікс", перевірка параметрів нової головки самонаведення проходила на спеціалізованому стендовому устаткуванні. Нова ГСН повністю підтвердила свої характеристики й відповідає усім вимогам технічного завдання, які були погоджені з закордонним замовником.

Ракета Р-27
Нова сила Р-27 з новою ГСН-203Т від компанії "Радіонікс"

При цьому за своїми можливостями нова вітчизняна ГСН значно перевершила можливості "теплових" головок самонаведення типу ГСН-36Т, які використовуються на авіаційних ракетах "повітря-повітря" типу Р-27Т та Р-27ЕТ. Деталі – в матеріалі Defense Express.

Болгарський літак прямує в Україну на ремонт

Згідно з повідомленням на офіційній сторінці 6 Transport Air Group/Bulgarian Air Force,19 січня 2021 року літак ВПС Болгарії виконав тренувальний політ перед перельотом до Києва.

Ан-30 ВПС Болгарії
Ан-30 ВПС Болгарії

Відзначається, що контракт був укладений міністерством оборони Болгарії та ДП ДГЗІФ "Укрінмаш" (спецекспортер, що входить до складу ДК "Укроборонпром"). Інші подробиці угоди наразі невідомі.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що ВПС Шрі-Ланки відправить на проведення капітального ремонту на "Завод 410 Цивільної Авіації" четвертий транспортний літак Ан-32Б (бн SCM-868 зн 34-10) попри демпінгуючу пропозицію РФ.

Попередні три Ан-32 цієї країни прибули до Києва у серпні минулого року. Контракт на ремонтні роботи всіх чотирьох транспортних літаків також був укладений за допомогою ДП ДГЗІФ "Укрінмаш".

Варто також додати, що Ан-30 не єдиний з літаків ВПС Болгарії на якому за останній час виконується капітальний ремонт. Так, до кінця лютого ц.р. повітряні сили цієї країни отримають два останніх з восьми штурмовиків Су-25, що були відновлені на білоруському підприємстві ВАТ "558-й авіаційний ремонтний завод" за контрактом 2018 року.

Гарної неділі!

Читайте також: ​Танкове протистояння з РФ: чим Україна має відповісти на Т-72Б3, Т-90М та "Армату" (відео)