xcounter
#

Війна на сході України примусила США терміново створити ЗРК малої дальності на базі Stryker: оголошено про перші поставки

Озброєний до неможливого, дорогий і запізнілий. Це IM-SHORAD
Війна на сході України примусила США терміново створити ЗРК малої дальності на базі Stryker: оголошено про перші поставки
17103

Головна вимога американської армії була така - нова бойова машина на базі Stryker має бути спроможною самостійно виявляти і знищувати повітряні цілі, особливо БПЛА, а також вертольоти, літаки і крилаті ракети. Промисловість вже почала задовольняти термінову потребу армії. Компанія Leonardo DRS заявила про поставку перших комплектів до IM-SHORAD

Компанія Leonardo DRS, Inc. 21 січня оголосила, що поставить для армії США перші комплекти свого обладнання MEP (Mission Equipment Packages) для 28 самохідних ЗРК малої дальності IM-SHORAD (Initial Maneuver Short-Range Air Defense) виробництва General Dynamics Land Systems для їхньої остаточної інтеграції в бойові машини Stryker нової конструкції.

Це будуть перші поставки в рамках п'ятирічного контракту вартістю понад 600 мільйонів доларів, яке було підписано з армією США 2 грудня 2020 року і про яке Defense Express детально розповідав. Загальна сума контракту за цим проєктом становить 1,2 мільярда доларів, його виконавці - компанія General Dynamics Land Systems (GDLS) в партнерстві з Leonardo DRS і Raytheon.

Читайте також: Проєкти зенітно- ракетних комплексів від ДержККБ "ЛУЧ"

Центральним елементом MEP є унікальна башта інтегрованої збройової платформи RIwP (Reconfigurable Integrated-weapons Platform). Її унікальність, серед іншого, полягає у "нафаршированості " засобами враження для знищення як повітряних, так і наземних цілей. Це 7,62-мм кулемет M240, 30-мм гармата XM914, ракети Longbow HELLFIRE для ураження наземних і повітряних цілей, а також зенітні ракети Stinger.

У арсеналі Stryker A1 IM-SHORAD: 4 ракети Stinger та 2 ракети Hellfire

MEP також включає в себе бортовий багатофункціональний півсферичний радар MHR (Multi-Mission Hemispheric Radar) для забезпечення постійного 360-градусного повітряного спостереження, розпізнавання цілей і інших важливих завдань, а також електронно-оптичні сенсори.

Появі цієї розробки і укладанню контракту передував інтенсивний конструкторський та виробничий період для вибору кращого рішення. Всього за два роки було виготовлено 9 прототипів для проведення державних випробувань.

У 2015 році Дослідницька служба Конгресу зробила висновки з російсько-українського збройового протистояння

Така активність щодо розробки нового зразка зброї була наслідком висновку, що армія США має критичний пробіл у своїх можливостях ППО ближньої дії, оскільки виникла загроза безпілотників.

Так, у 2015 році Дослідницька служба Конгресу зробила доповідь, у якій стверджувалося, що "З 2005 року ... експлуатація дронів стрімко збільшилася, і вони також успішно використовувалися обома сторонами в російсько-українському конфлікті".

Загроза була повторно підкреслена у 2018 році, коли іракські сили намагалися повернути Мосул, але зазнали тривалої атаки невеликих дронів, що скидають гранати. У небі панували реактивні літаки ПС США, але вони були марними проти квадрокоптерів, що літали на висоті 60-100 метрів.

Відтоді ситуація для американців лише погіршилась.

Stryker A1 IM-SHORAD озброїли "до зубів"

"Ми вже спостерігаємо ситуацію, коли малі держави та повстанці щедро оснащені дронами. IM-SHORAD повинен бути високоефективним проти невеликої кількості дронів, але він може зіткнутися з такою кількістю цілей, з якою не зможе впоратися", кажуть критики цієї системи. Адже різні країни вже працюють над створенням роїв з сотень або навіть тисяч дронів, які можуть координувати свої атаки без прямого людського контролю.

IM-SHORAD коштує близько 8 мільйонів доларів, і США планує закупити 144 одиниці, що навряд чи достатньо для захисту кожного бронетанкового підрозділу, бази і конвою.

Читайте також: ​Армія США починає опановувати Stryker A1 IM-SHORAD: "наземний" Apache з Hellfire та Stinger