xcounter
#

​Танкове протистояння з РФ: чим Україна має відповісти на Т-72Б3, Т-90М та "Армату" (відео)

Т-72Б3 - основний проект модернізації танкового парку РФ
Т-72Б3 - основний проект модернізації танкового парку РФ
7751

Бронетанкова галузь України має скоригувати плани розбудови танкового парку Збройних Сил України

РФ за останні роки масово вклала в оновлення танків власної армії, розглядаючи бронетанкові підрозділи, як основну ударну силу. На фоні намагань розпочати серійне виробництво "Армати", Кремль зробив ставку на модернізацію радянських танків.

Наскільки небезпечні російській Т-72Б3 та Т-90М, чи є шанси у "Армати" та чим має відповісти на ці загрози Україна - Defense Express дізнався у Миколи Саламахи. Який пройшов шлях до командира танкового батальйону, працював інструктором за кордоном, та є визнаним авторитетом в українській професійній та експертній "танковій" спільності.

Читайте також: Став відомий задум навчань РФ "Запад-2021": бій у містах спільно з армією Білорусі

Фундаментальний прорахунок РФ

"Росія рухається в тому напрямку, в якому вона може рухатися. В тих умовах, коли в неї немає фундаментальної науки, а від прикладної залишились лише уламки радянської. Як результат - танк "Армата" з нульовими перспективами.

Т-14 Армата
Т-14 "Армата" залишається танком для парадів

Для цієї машини немає двигуна, гармата не 152-мм, а 125-мм, всіх перемістили у середину корпусу та назвали це "бронекапсулой", хоча це просто захищений відсік. Але головне питання - приціли та система управління вогнем. До їх створення була залучена Білорусь, яка на певний час отримала доступ до французьких технологій.

В цих умовах в РФ зробили ставку на модернізацію Т-72Б до рівня Т-72Б3. Недолік цієї машини - слабка командна керованість. Прилад спостереження командира - модернізований ТКН-3, який у реальності дає огляд на 800 метрів вдень, бо при кратності у 5,5 вже складно орієнтуватись, а вночі його максимум - 600 метрів.

Т-72Б3
Т-72Б3 армії РФ

Але головна, фундаментальна, проблема - конфлікт цифрового прицілу навідника "Сосна-У", до речі теж білоруського, та старих аналогових систем танка.

Дуже важливий момент: всі радянські старі приціли та стабілізатори озброєння - це аналогові пристрої, які починають конфліктувати з цифровими системами. "Сосна-У" - це цифровий приціл.

Приціл
Приціл "Сосна-У", використання іноземних компонентів, у цьому випадку Thales, не маскується

І росіяни зіткнулись з тим, що система керування вогнем працює, отримуючи дані від цього цифрового прицілу. Його вихід з ладу призводить до того, що необхідно зупинятися та вмикати резервну систему управління - основний старий приціл 1А40-4, який вони залишили.

З цією проблемою ми зіткнулись на БМ "Оплот" та розуміємо, що це треба долати. А у РФ це вже масове явище, яке вже у стройових частинах.

Щодо танка Т-90М, то їх зараз ще тільки 10 одиниць. І якщо там більш-менш зрозуміло з прицілом. То у командира там дещо складніше. У росіян є досвід встановлення на Т-72Б3 зразка 2014 року, який брав участь у "танковому біатлоні", панорамного прицілу. Після цього вони зняли його зі всіх машин.

Т-90М
Т-90М - у Кремлі показали з помпою, а замовляють у гомеопатичний дозах

Чому було прийнято таке рішення - невідомо. На мій погляд, це виключно підозра, їх ефективність виявилась дуже низькою. Тобто, головним російським танком буде залишатися Т-72Б3".

Чим Україна має протистояти Т-72Б3

"В короткостроковій перспективі ми маємо збільшити на всіх танках Збройних Сил України точність ведення вогню та дальність виявлення цілей. Останнє - шляхом оснащення Т-64Б, Т-72АВ, Т-80Б - панорамним прицілом з кратністю 8 або 12.

Leopard 2A7
Leopard 2A7 з панорамним прицілом

Окрім того, ми маємо збільшити команду керованість танків на полі бою. Це взагалі критичний фактор, бо фраза "глухий, як в танку", правильно сформулювати "сліпий, як в танку".

Поле зоре танкіста це 35-40 градусів по горизонталі, 25-30 градусів по вертикалі. До цього все додається пилюка, коливання, гуркіт. Тобто, у випадку спостереження через перископічний прилад, то це видимість на 500 метрів. У навідника звісно 2-3 км, але кут поля зору 10 градусів.

А що відбувається по боках, позаду, згори? А брак інформації призводить до низької бойової ефективності. До тих пір, поки немає єдиної системи керування, коли танковий взвод чи рота не зв’язані із тими підрозділами, які ведуть бойові дії поряд, доти будуть ці проблеми.

Колись вчили, що танк - це потужність, захист та маневр, то зараз додався ще один фактор - командна керованість. І це один з напрямів розвитку.

Щодо глибокого розвитку нашого основного бойового танка Т-64, то треба розуміти, що його двигун 5ТДФ вже вичерпав свої можливості повністю. При модернізації машини ми будемо збільшувати кількість систем, що призведе зростання маси. Це потягне необхідність збільшення потужності двигуна та здатності бортових трансмісій. Тобто ми маємо змінити моторно-трансмісійне відділення.

Тому в проекті "Краб" є вагоме раціональне зерно. Але є цілий ряд питань у потребі у двигунах та трансмісіях, як саме буде здійснюватися реверс, які конструктивні зміни потягне заміна 5ТДФ. А також те, що в нас вже немає двигуна 6ТД-1, бо це радянський двигун. В нас є 6ТД-2, а це для Т-64Б повне перекомпонування моторно-трансмісійного відсіку. Це нові об’єми системи повітря-очистки, системи охолодження та новий дах.

т-64 краб

Ще складніше питання - не наступити на ті ж граблі, що і росіяни - уникнути конфлікту цифрових та аналогових систем. Тобто необхідно прийняти рішення, або ми працюємо зі старим прицілом 1Г42 та модернізуємо його, або замінюємо його повністю".

Універсальна цифрова башта

"Враховуючи те, що в нас знову з’явився "зоопарк" з різноманітних танків. То виходом є створення єдиної для всіх нової башти з цифровими системами.

Всі погони радянських танків, починаючи з Т-64А, тобто Т-64Б, Т-72, Т-80, однакові по посадкових місцях. Башти можливо міняти за умови доволі невеликих змін у самому корпусі танків. Тобто ми можемо створити нову заврно-катану башту, в якій буде місце для всіх необхідних систем та зробити її універсальною.

Ця башта має включати багатоканальний приціл навідника з телевізійним, тепловізійним та лазерним каналом та далекоміром. У якості резервної системи - додатковий простий приціл з оптичним та тепловізійним каналом низького рівня.

Командир має отримати панорамний прилад спостереження з вбудованим лазерним далекоміром для заміру дальності до потенційних цілей незалежно від навідника. А також здубльовану систему керування основним озброєнням.

Створення такої башти дозволяє обійти конфлікт цифри та аналогу, а також у рази спростити питання логістики, ремонту та навчання екіпажів".

Дивіться також: ​Підводні камені модернізації Т-64: коли гонитва за ефективністю впирається у реальність