xcounter
#

​Підводні камені модернізації Т-64: коли гонитва за ефективністю впирається у реальність

Т-64 - основний бойовий танк ЗСУ
Т-64 - основний бойовий танк ЗСУ
18281

Т-64 має певні обмеження з модернізації, перетинання яких призведе лише до втрати бойових можливостей

Танк Т-64 на найближчі десятиліття залишиться основним бойовим танком ЗСУ. Цю бойову машину почали накреслювати ще у 60-х роках минулого сторіччя та постійно модернізують. А останній проект під шифром "Краб" має дозволити тримати ці танки у строю до 2045 року.

Проте у кожної бойової техніки є певні межі модернізації, після чого настає момент, коли реальна ефективність наближається до нуля.

Читайте також: Фіни удосконалили мінометну систему Patria Nemo: швидкий та ефективний вогонь без зупинок (відео)

Саме про ці підводні камені Defense Express поспілкувався з Андрієм Богачем, екс-вченим секретарем Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова.

"Головна тенденція сьогодення - це модернізація основного бойового танка ЗСУ - Т-64. Це питання комплексне і вимагає брати у розрахунок деякі фактори. За час свого існування цей танк вже пройшов декілька модифікацій: Т-64А, Т-64Б, Т-64БВ та БМ "Булат".

Зараз розглядається черговий етап підвищення характеристик танка [проект "Краб" - ред.]. Мова йде про комплексне підвищення: захист, вогнева потужність, рухомість.

Необхідно враховувати декілька факторів. В першу чергу, кожна модернізація призводить до збільшення ваги машини.

Якщо подивитися на минулі етапи, то кожен з них призводив до збільшення маси, в середньому, на 1-2 тонни. Якщо взяти Т-64А, то це 38 тонн, Т-64Б - 39 тонн, Т-64БВ - 42,5 тонни, Т-64БМ "Булат" - 45 тонн. Водночас ходова частина, корпус, конструктив башти та ключові елементи залишались незмінними. Бо вся мета модернізації якраз і полягає в тому, щоб мінімальним втручанням у конструкцію та мінімальними витратами збільшити характеристики.

Т-64БМ
Т-64БМ "Булат" важить 45 тонн

Важливими факторами також є можливість розміщення всіх оновлених приладів в існуючому об’ємі машини, а також питання ваги. Бо, якщо не контролювати питання маси і встановлювати на танк все, що заманеться, без глибокого аналізу, то є шанс отримати комплексне зменшення характеристик. І це поставить хрест на всій програмі модернізації.

Висока вага танка, разом із незмінною ходовою частиною, з опорною поверхнею гусениць, все це призведе до того, що танк втратить можливість пересуватися по важкому ґрунту. Простою мовою, він буде застрягати під час розпутниці, на пісках та у снігу. Саме там, де танк має демонструвати кращу прохідність у порівнянні із колісною технікою. Якщо говорити про певну межу для Т-64, то вона знаходиться на рівні 47 тонн.

танки грязі не бояться
Попри уявлення про всехпрохідність танка, все ж таки реальність дещо інша

Ще одна складність із модернізацією Т-64 полягає у тому, що оновлення прицільного комплексу, системи управління вогнем, радіоелектронного оснащення та бортової апаратури має відбуватись в об’ємі литої башти Т-64.

Цей об’єм був розрахований на оснащення на рівні 80-х років минулого сторіччя. Тому задача конструкторів і полягає у тому, щоб розташувати всі нові системи у цьому просторі. Це задача складна, проте ХКБМ, я впевнений зможе її вирішити.

Т-64 зразка 2017 року
Т-64 зразка 2017 року - найновіша модернізація машини на цей час

Водночас встановити башту, наприклад від Т-80УД чи Т-84 на Т-64 не вийде. Те що, на перший погляд, бачиться легким рішенням, на практиці важко реалізується.

Наприклад, башта для Т-80УД спроектована саме під шасі Т-80УД. Вона має більший габарит, більшу масу, більший посадковий діаметр. Відповідно, якщо її встановлювати на Т-64, то ширини цієї машини не вистачить. Якщо навіть гіпотетично збільшити діаметр погону башти, то питання її ваги все одно залишиться".

Т-84
Т-84 найновіший серійний танк у складі ЗСУ

Додамо, що Defense Express вже зібрав докупи всі публічні та відкриті подробиці проекту "Краб" та сформував орієнтовний вигляд нової модернізації Т-64.

Т-64 краб
Читайте також: ​Армія США терміново захистила танки M1 Abrams комплексом активного захисту Trophy