xcounter
#

ЗСУ закупає польські парашутні системи: своїх досі не виробляємо

1506
Десантування ДШВ ЗСУ під час навчань "Об'єднанні зусилля-2020"
Десантування ДШВ ЗСУ під час навчань "Об'єднанні зусилля-2020"

Проте, навіть останні закупівлі американських та польських парашутів не закривають потреби українського війська.

Нагадаємо, 19 вересня ц.р. був укладений контракт між Міноборони (ВЧ А0215) та Державною компанією "Укрспецекспорт" (входить до складу ДК "Укроборонпром") щодо постачання 33 тренувальних парашутних систем AD-95 серії 3 та 33 запасних парашутних систем AZ-95.

Шість десятків польських десантних парашутних систем Dedal 3-ї серії, згідно з інформацією, оприлюдненою на майданчику ProZorro обійдуться бюджету у 6 658 155,57 гривні.

Читайте також: ДП "Антонов" модернізує один з Ан-26 ЗСУ під використання американських парашутних систем
тендер

Своєю чергою, в Командуванні Повітряних Сил, коментуючи цю закупівлю, повідомили, що ця партія не закриє потребу в такому обладнанні, необхідному для підготовки льотного складу і початкової підготовки підрозділів рятувальників.

"Це не перше замовлення парашутів у польського виробника. Чому саме вони? На сьогодні парашути Д-6 та Д-1-5у випускають тільки в Росії, український виробник "Скаут" залишився у Феодосії, тому ми шукали альтернативні рішення", - відзначив начальник пошуково-рятувальної та парашутно-десантної служби командування підготовки Командування Повітряних Сил ЗСУ полковник Руслан Король.

Dedal

За його словами, раніше вже було придбано близько 50 подібних парашутів, які польський виробник доопрацював за вимогами українського замовника.

"Проте нині із цих доопрацьованих парашутних систем "живими" залишились не всі – більшість перебуває у ХНУПСі, їх використовують курсанти, решта – у військових частинах, їх використовує льотний склад для виконання стрибків", - повідомив Руслан Король.

Dedal

Також в Командуванні додали, що згідно з умовами нового контракту, польський виробник погодився доопрацювати парашутні системи із попередньої закупівлі.

"Відгуки на польські парашутні системи – позитивні. Пам’ятаю, як поважний парашутист Одеського інституту Сухопутних військ, який усе життя стрибав із різними парашутами, зокрема десантними, після приземлення сказав, що саме цей парашут – найкращий як для рятувальника, так і для десантника", - розповів .начальник пошуково-рятувальної та парашутно-десантної служби командування підготовки ПС ЗСУ.

Т-11

Командування виду виразило надію, що найближчим часом потребу в парашутах зможуть закрити вітчизняні виробники, інакше доведеться знову докупати парашути закордоном, щоб повністю закрити потреби військових.

Нагадаємо, окрім польських парашутів Dedal (прийняті на озброєння у 2017 році) ЗСУ активно закуповує американські системи виробництва Airborne Systems North America. На сьогодні відомо про закупівлю близько 300 таких парашутів, а для їх використання навіть замовили на ДП "Антонов" адаптацію десантно-транспортного обладнання одного з транспортних літаків Ан-26 ПС ЗСУ.

Читайте також: У ДШВ ЗСУ тестують парашутні системи Airborne Systems (фото)