xcounter
#

ЗСУ закупили в литовської компанії партію антидронових рушниць

13456
Антидронова рушниця виробництва литовської компанії NT Service
Антидронова рушниця виробництва литовської компанії NT Service

Цю зброю військо мало отримати ще у цьому році, однак через бюрократичні процедури постачання трохи затрималось

Деякі подробиці цієї закупівлі повідомив Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак в інтерв'ю виданню "Обозреватель".

Дещо раніше він анонсував закупівлю радіоелектронних рушниць для боротьби з невеликими БПЛА, проте не розкриваючи деталей.

Читайте також: Гвинтівки системи "антидрон" в Україні та світі
NT Service
Антидронова рушниця виробництва литовської компанії NT Service

"У Литви", - повідомив Руслан Хомчак, відповідаючи на питання про країну-постачальник зброї та додав, що "договір укладено, оплата пройшла, і думаю, що через кілька місяців ми все отримаємо".

Також він зауважив, що ці рушниці мали бути поставлені у 2020 році.

"Я справді неодноразово говорив, що в кінці року ми повинні отримати електронні рушниці для боротьби з безпілотними комплексами. Рік уже закінчується й рушниці вже не приїдуть", - відзначив Головнокомандувач ЗСУ.

За його словами така затримка відбулася через те, що закордонні зразки зброї вперше замовлялися безпосередньо Міністерством оборони України, без участі спецекспортерів.

RIFF-P
Антидронова рушниця RIFF-P розробки "ІнтерПроІнвест"

"Оскільки така закупівля відбулася вперше, то довелося подолати безліч бюрократичних питань – це оформлення відповідних дозволів, документів, усього іншого. Я впевнений, що наступного року все буде набагато швидше", - наголосив Руслан Хомчак.

Генерал-полковник також підкреслив, що литовську компанію обрали після того, як її виріб підтвердив потрібні українським військовим ТТХ. Крім того, закордонна рушниця була апробована безпосередньо в зоні бойових дій.

JAMMERGUN 3
Антидронова рушниця JAMMERGUN 3 розробки CONUS RESEARCH & MFG

"Коли ми вийшли з потрібними нам характеристиками, то виграли ті, хто це нам забезпечив. Усе прозоро. Але перед цим ми додатково випробували рушниці в зоні бойових дій", - підкреслив Головнокомандувач.

Квертус
Антидронова рушниця KVS ANTIDRON-M розробки "Квертус"

За інформацією видання "Український мілітарний портал", мова йде про радіоелектронні комплекси протидії Дронам EDM4S-UA виробництва литовської компанії NT-Servise.

Варто додати, що українські зброярі також намагаються розробляти антидронові комплекси.

Укрспецтехніка
Антидронова рушниця Anti-UAV gan розробки ПрАТ "ХК "Укрспецтехніка"

Так, під час останніх міжнародних виставок "Зброя та Безпека" були представлені антидронові рушниці компаній "ІнтерПроІнвест" (RIFF-P) та ПрАТ "ХК "Укрспецтехніка" (Anti-UAV gan). Крім того, свої розробки демонстрували приватні компанії CONUS RESEARCH & MFG (JAMMERGUN 3) й "Квертус" (KVS ANTIDRON-M).

Читайте також: ЗСУ отримають комплекс "Нептун" в 2021 році: деталі контракту