xcounter
#

Навіть одіозний Фіцо не став на заваді оборонним контрактам зі Словаччиною

3475
САУ Zuzana 2
САУ Zuzana 2

Але ця ситуація вкотре доводить, що чим далі, тим більше озброєння необхідно буде замовляти, бо запаси на складах активно вичерпуються

Попри доволі потужні й фактично проросійські заяви перед виборами, новий словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо, який очолює партію Smer SD, все ж таки не став на заваді комерційним контрактам між Україною та оборонною промисловістю Словаччини.

"Коли компанія хоче виробляти зброю і кудись доставляти її, звичайно, ніхто цьому не завадить", - заявив Фіцо після зустрічі з міністром оборони країни Робертом Калиняком, повідомляє видання Pravda. Також він зазначив, що країна продовжить надання гуманітарної та цивільної допомоги.

Читайте також: Україна закупила у Франції штурмові гвинтівки та гранатомети на 36 млн євро: про які конкретно зразки йде мова

Нагадаємо, що до цього спікер парламенту Петер Пеллегріні також закликав відокремити бізнес від допомоги озброєнням. І попри більш проукраїнську позицію також зазначав, що постачання озброєння у вигляді допомоги у будь-якому випадку унеможливлено через вичерпання запасів.

При цьому вочевидь більш ніж значна допомога Словаччини за 2022 та частину 2023 року все одно ще стане предметом критики з боку Роберта Фіцо, який наказав провести інвентаризацію озброєння у збройних силах. Хоча назвати цю допомогу абсолютно безкоштовною неможливо. Бо для компенсації переданого озброєння Братислава від США отримала знижку у 70% на угоді на понад 1 млрд доларів на закупівлі ударних вертольотів AH-1Z Viper.

Водночас постачання замовленого озброєння для ЗСУ не лише продовжиться, а мова йде про виконання контракту на САУ Zuzana 2, а також можливі контракти на виготовлення запчастин для радянської бронетехніки та боєприпасів, навряд чи щось загрожує. Як і потенційним новим замовленням, які можуть бути укладені Україною, так і в інтересах України іншими країнами-партнерами.

Словаччина боєприпаси
Словаччина є доволі потужним виробником боєприпасів (фото: MSM Group)

З іншого боку ця ситуація вкотре доводить, що Україна у питанні озброєння все більше буде спиратися не на наявні запаси озброєння на складах союзників, а не виготовлення нової зброї, що вимагає урахування вкрай розтягнутихциклів її виробництва. А ще більшою гарантією є не лише замовлення, а спільне виробництво.

Читайте також: РФ використала модуль УМПК, щоб зробити керовану авіабомбу із ФАБ-250