xcounter
#

У Словаччини відокремили бізнес від допомоги озброєнням: що Україна продовжить закуповувати

Словаччина є доволі потужним виробником боєприпасів (фото: MSM Group​)
Словаччина є доволі потужним виробником боєприпасів (фото: MSM Group​)
4833

Попри гучні заяви з Братислави, реальним поточним постачанням навряд чи щось загрожує

Попри те, що до влади у Словаччини прийшла партія Smer SD з відверто проросійським лідером Робертом Фіцо, який вже наголосив, що жодної військової допомоги для України не буде, це не означає завершення постачань від цієї країни.

Як повідомив спікер парламенту Петер Пеллегріні, комерційні контракти мають бути відокремлені від надання безоплатної допомоги. Й враховуючи те, що Словаччина й так надала більш ніж значну підтримку озброєнням, наприклад, ЗРК С-300 та винищувачі MiG-29AS та транспортні вертольоти, разом із неоголошеною кількістю бронетехніки та іншим озброєнням, дійсно значного ресурсу для передачі озброєння могло вже банально не залишиться.

Читайте також: РФ вже понад місяць використовує лише один тип крилатих ракет: відбито чергову атаку ОТРК "Искандер-К"
Вертольоти Ми-17 ВПС Словаччини
Вертольоти Ми-17 ВПС Словаччини

Хоча треба зазначити, що така допомога не зовсім була безоплатною, бо фактично йшла по аналогу "кругових постачань" від США в обмін на "ваучери", які можливо використати для закупівлі американської зброї. Й завдяки цьому Братислава отримала 70% знижку на угоді на понад

1 млрд доларів на закупівлю AH-1Z Viper

.

Й зрештою для України навряд у зоні ризику знаходяться поточні та навіть майбутні контракти із закупівлі, що скоріш за все залишалось єдиним реальним джерелом отримання озброєння зі Словаччини. І хоча в першу чергу згадується постачання колісних самохідних установок Zuzana-2 від Konštrukta-Defence, це навряд чи всі можливі варіанти.

Zuzana-2
Zuzana-2

Якщо брати весь словацький оборонно-промисловий комплекс, то звісно він не відрізняється розгалуженістю, але вкрай важливо те, що значна його частина була орієнтована на підтримку у боєздатному стані та модернізацію радянської та чехословацької військової техніки та озброєння.

Наприклад, цілий ряд компаній займаються виробництвом запасних частин та модернізацією чехословацьких бойових машин піхоти BVP-1 та BVP-2 (версії радянських БМП-1 та БМП-2), танків Т-72, САУ Dana, РСЗВ RM-70. Й враховуючи потребу ЗСУ, навряд чи ці компанії залишаться без замовлень, які можуть бути не лише від України, а й від інших країн в інтересах України.

Ще один й можливо ще більш потрібний напрям - словацька боєприпасна галузь. Й одним з провідних виробників є MSM Group, який виробляє артилерійські боєприпаси у калібрах 122-, 152- та 155 мм, мінометні міни, танкові боєприпаси у калібрі 125-мм, 122-мм боєприпаси для "Граду", а також 30-мм для автоматичних гармат радянського стандарту.

словаччина 152-мм боєприпаси

Таким чином уявити ситуацію, коли поточна влада у Словаччині накладе заборону на експорт до України будь-якої військової продукції - доволі фантастичний. Бо, як зазначив, Петер Пеллегріні "якщо хтось замовляє і платить за ці системи, то це підтримка словацької промисловості".

Читайте також: Скільки коштують F-15EX та F-35 і як взагалі рахують flyaway cost для цих літаків