xcounter
#

Чи вплине зміна влади у Словаччини на постачання озброєння до України

Zuzana 2 (всі фото: Ozbrojené sily Slovenskej republiky)
Zuzana 2 (всі фото: Ozbrojené sily Slovenskej republiky)
3171

Словаччина станом на березень 2023 року передала озброєння на 10% свого оборонного бюджету, але навіть попри перемогу проросійської партії, щось у збройовому питанні може змінитись

Перемога на парламентських виборах у Словаччини партії Smer SD з відверто проросійським лідером Робертом Фіцо, який йшов з гаслами та підтвердив це після перемоги, що він скасує військову допомогу Україні, розглядається, як доволі вагомий ризик.

Зрештою, як мінімум, до одіозного угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана, який є найбільшим проламом у єдності ЄС та НАТО, додається ще один політик з реальною владою. У будь-якому випадку спочатку треба дочекатися формування самого уряду, бо попереду у Братиславі ще формування коаліції через те, що Smer SD хоч і взяла більшість голосів, але це близько 23%.

Читайте також: У ПС ЗСУ розповіли, як просувається навчання українських пілотів на винищувачі F-16

Але загалом ситуація виглядає так, що насправді відносно збройової допомоги від Словаччини можливо не перейматися настільки сильно. Країна за каденції минулого очільника уряду Петера Пеллегріні з початку повномасштабного вторгнення відправила Україні доволі значну кількість озброєння радянських зразків. Більше того, стала першою, хто відправив повноцінний ЗРК у вигляді С-300 та оголосила про готовність надати винищувачі. І саме разом з Польщею передала МіГ-29.

MiG-29AS
MiG-29AS

І на цьому підтримка з боку Братислави не завершилась. Словаччина також посилила ЗСУ вертольотами Ми-17 у липні минулого року, надала зенітний ракетний комплекс "Куб". За круговими постачаннями в обмін на Leopard 2A4 передала 30 БМП-1 за дуже вигідною формулою 2 до 1.

Відомий й прямий контракт на нові колісні самохідні артилерійські установки Zuzana 2, які замовила Україна. Передавались й системи розмінування та медичні матеріали, а окрім військової техніки - ракети, як для С-300, так і для літаків, боєприпаси, запасні частини до радянського озброєння тощо.

Й розмір цієї допомоги для Словаччини дійсно був значним, як і для України. Зокрема у березні цього року заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк під час зустрічі зі спікером словацького парламенту подякувала за допомогу, зазначивши, що "Словаччина, зокрема, надала військової допомоги Україні на 10% свого оборонного бюджету і входить до десятки країн лідерів у світі за цим показником".

збройні сили Словаччини

Але кожна країна має власні ресурси для допомоги, у Словаччини вони далеко не безкінечні. Й навіть проукраїнські налаштований Петер Пеллегріні говорив, що ресурс країни для військової допомоги вже вичерпаний. Та підкреслив, що залишаються контракти на виробництво зброї та боєприпасів, які виконуються словацькими зброярами.

Й об'єктивно Словаччина вже передала абсолютну більшість того, що могла передати у вигляді допомоги, а ті ресурси, які ще в теорії залишились можуть бути передані за будь-яким видом кругових постачань.

Leopard 2A4
Leopard 2A4 отриманий словацькою армією за круговими постачаннями

Й окрім програми від Німеччини ще є "ваучери" від США, які вже дозволили країни почати переозброєння на AH-1Z Viper отримавши скидку на 70%.

Також навряд щось може загрожувати постачанню нового озброєння, яке замовляється за контрактами та може фінансуватися через фонди ЄС. Тому, як вбачається зараз, саме у питанні озброєння зміна влади у Словаччині хоча і може мати наслідки, але не значні.

А ось відносно політичних, то другий відвертий проросійський лідер у НАТО та ЄС точно нічого позитивного гарантувати не може. І кількість відверто кремлівської маячні від Роберта Фіцо не повинна перекреслити ту допомогу, яку Словаччина надала Україні.

Читайте також: Ударний Akıncı для ЗСУ: на що ще здатний цей БПЛА окрім запуску крилатих ракет та JDAM