xcounter
#

Україна закупила у Франції штурмові гвинтівки та гранатомети на 36 млн євро: про які конкретно зразки йде мова

11402
VCD 15 (фото: Verney-Carron)
VCD 15 (фото: Verney-Carron)

Контракт має виконуватись Verney-Carron з 200-річною історією, що входить до складу Cybergun, що спеціалізується на страйкбольних "приводах"

Як повідомила французька компанія Cybergun, її дочірня компанія Verney-Carron отримала доволі масштабне замовлення на виготовлення стрілецького озброєння для України із загальною вартістю у 36 млн євро.

Ця сума є для виконавця рекордною, а рамкова угода укладена з "Укрспецекспортом" та передбачає постачання 10 тисяч штурмових гвинтівок, 2000 снайперських гвинтівок та 400 гранатометів. Це буде нове озброєння, яке буде постачатись з 2024 року для проходження кваліфікації, а перші серійні, у випадку отримання всіх дозволів та проходження перевірок, через пів року та триватиме десять місяців.

Читайте також: РФ використала модуль УМПК, щоб зробити керовану авіабомбу із ФАБ-250

VCD 15 Verney-Carron
VCD 15 (фото: Verney-Carron)

Водночас актив продукції Verney-Carron не дозволяє дуже довго гадати, що саме буде поставлено, бо окрім мисливського озброєння ця компанія виробляє штурмові гвинтівки VCD 15, ряд снайперських гвинтівок включно з "марксменською" VCD 10, а також одноствольні 40-мм гранатомети VCS Mini 40.

VCD 15 є доволі стандартною AR-15, особливо додати до цього нічого, бо це вкрай відома та перевірена платформа. Серед іноземних операторів цієї зброї значиться загін спеціального призначення флоту Марокко. Також компанія Verney-Carron хотіла взяти участь у заміні FAMAS, але не була кваліфікована через малі об'єми виробництва (перемогу отримав HK416).

Відносно VCD 10, то це версія на базі AR-10, з задекларованою точністю у 1 MOA. Цю гвинтівку компанія пропонувала у 2018 році на заміну FR-F2 для збройних сил Франції, але програла конкуренцію FN SCAR-H PR.

Цікаво те, що Verney-Carron сам по собі хоч і є відносно відомим виробником стрілецького озброєння, але більш спеціалізується на мисливському. При цьому компанія була заснована і веде діяльність з 1820 року, що робить її однієї з найстаріших у Франції та в цілому у світі. Хоча вона звісно не настільки давня, як італійська Beretta, що веде свою хронологію з 1526 року.

Водночас зараз Verney-Carron, попри понад 200-річну історію, входить до складу Cybergun, що спеціалізується на страйкбольних "приводах" - розважальному спорядженні для стрільби 6-мм пластиковими кульками.

І це не про статус компанії, а пріоритети міноборони Франції. Бо основний завод стрілецького озброєння у Франції Manufacture d'Armes de Saint-Etienne був закритий у 2001 році. Через що зараз для збройних сил Франції вимушені закуповувати німецькі та бельгійські гвинтівки.

Читайте також: Heckler & Кoch остаточно задавив Haenel у боротьбі за заміну штурмових гвинтівок G36 до Бундесверу