xcounter
#

Найцікавішим в морському дроні-камікадзе Magura V5 є система управління

18741
Морський дрон-камікадзе Magura V5, липень 2023 року, стоп-кадр з репортажу CNN
Морський дрон-камікадзе Magura V5, липень 2023 року, стоп-кадр з репортажу CNN

Бо її особливості означають, що для запуску морських дронів не потрібна складна інфраструктура

Американський телеканал CNN опублікував власний репортаж, що став по суті першою публічною демонстрацією наших морських дронів-камікадзе для ЗМІ, ну і також – підтвердженням того, що катер-камікадзе типу Magura V5 уже існує не тільки як виставковий зразок, але і як система, що повністю готова до застосування проти ворога.

Автори репортажу не стали детально розкривати характеристики цього морського дрона, лише вказали деякі публічно відомі цифри – дальність застосування до 800 км і бойова частина в 320 кг. Але якщо уважніше вглянемось в кадри цього відео, то зможемо запримітити деякі цікаві деталі, що стосуються системи управління цим катером-камікадзе.

Читайте також: Міни проти "Ланцетів", як FPV-дрон розірвав на шматки Т-80БВ та інші новини й події тижня

Почнімо з того, що пульт управління цим морським безпілотником виглядає досить компактним, не більшим за площиною, аніж сучасний ноутбук. Навіть якщо сам пульт поміщено в кейс, ймовірно скоріше для того, щоб забезпечити ударостійкість апаратури при транспортуванні.

Репортери CNN із зрозумілих причин не показували весь пункт управління дроном Magura V5, але навіть чисто "на око" можна оцінити, що навряд чи цей пункт займає багато місця, і явно розрахований лише на перебування кількох осіб, які власне й складають обслугу цього катера-камікадзе.

Пульт управління морським дроном-камікадзе Magura V5, липень 2023 року, стоп-кадр із репортажу CNN

Ну і також не менш важлива деталь – як бачимо, для спуску на воду наших катерів-камікадзе, схоже, не потрібні спеціально обладнані сліпи, як наприклад для літаків-амфібій, чи чогось подібного.

Судячи з усього, морські дрони можна спускати на воду, використовуючи будь-які необладнані майданчики. Хоча, як можемо зрозуміти, це має бути доволі трудозатратний процес із суттєвим докладанням фізичних зусиль – якщо маса БЧ складає 320 кг, значить можемо екстраполювати, що сам дрон Magura V5 може важити до 1 тони.

Втім, як можемо побачити на інших кадрах цього відео, щоб підштовхнути катер-камікадзе у воді вперед під час запуску силової установки, якраз достатньо зусиль лише однієї людини.

Процес спуску на воду та запуску морського дрона-камікадзе Magura V5, липень 2023 року, стоп-кадр із репортажу CNN

Ще одну важливу деталь щодо ймовірної конфігурації системи управління нашими морськими дронами можемо побачити на промо-відео від "Спецтехноекспорту", яке відображає характеристики Magura V5.

На цьому відео ми можемо побачити згадку не тільки про те, що цей катер-камікадзе окрім прямої функції доставки "бавовни", може використовуватись також для задач патрулювання і ведення розвідки. Але й також – на одному із кадрів демонструється рій в складі двох стандартних морських дронів-камікадзе та одного нестандартного, оснащеного щоглою із невідомим блоком апаратури.

Поки що невідомо, що це саме за блок апаратури – ретранслятор для передачі сигналу на інші морські дрони, чи це зображено якраз розвідувально-патрульну модифікацію Magura V5, створену за окремою специфікацією.

Стоп-кадр з промо-відео "Спецтехноекспорту", на якому зображено ймовірно розвідувальну модифікацію морського дрона-камікадзе Magura V5

Але якщо узагальнити все вищеописане, то зможемо побачити таку картину – система управління нашими катерами-камікадзе організована достатньо компактно, аби убезпечити її живучість на тлі загрози масованих ракетних атак РФ.

Читайте також: Армія США перекинула в Німеччину модифіковану під російські "Тигри" та БТР-87 бронетехніку