xcounter
#

Ізраїль збиває ледь не половину власних дронів, це типова проблема

3278
Patriot ЦАХАЛ, фото ілюстративне
Patriot ЦАХАЛ, фото ілюстративне

Все це особливо важливо у контексті, коли дронів у небі встає все більше, і тим важче розрізнити, де свій, а де той, який треба "приземлити"

Офіцер Корпусу морської піхоти США, підполковник Майкл Пруден під час щорічної виставки Modern Day Marine розповів журналістам, що Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) під час своїх військових операцій збиває значну кількість власних же дронів.

"Щось цікаве маємо від Ізраїлю: 40 відсотків, 40 відсотків БПЛА... збитих Ізраїлем, є прикладом "дружнього вогню", — цитує слова Прудена видання The War Zone. Відзначається, що при цьому офіцер не уточнив, у якому контексті варто сприймати ці самі "40 відсотків", зокрема, протягом якого періоду проводилася оцінка цієї статистики.

Читайте також: Влітку США хочуть показати "дорожню карту" для невеликих дронів і баражуючих боєприпасів

Такий високий відсоток збиття власних дронів Пруден пояснює доволі просто — мовляв, коли бійці ЦАХАЛу бачать на лінії фронту невеликий дрон, то за замовчуванням намагаються його збити, бо час, за який цей дрон, наприклад, може здійснити атаку, часто "вимірюється секундами".

Але загалом втрата дронів від "дружнього вогню" — доволі розповсюджена проблема, яка тільки буде збільшуватися з урахуванням, що дронів на полі бою точно не меншає. Актуальне це питання і безпосередньо для Корпусу морської піхоти США, який сьогодні працює над посиленням власної протиповітряної оборони, зокрема й приділяє увагу загрозам, пов’язаним з безпілотниками.

За словами Прудена, варіантами рішень проти "дружнього вогню" можуть бути нові датчики і мережі зв’язку, а також інші можливості, які б використовували штучний інтелект і машинне навчання. В ідеалі він вбачає ситуацію, коли військовий просто дивиться на планшет і може зрозуміти, де дружні, а де — ворожі БПЛА. "Це те, на що ми дивимося, і це важко зробити", — підсумував він.

Читайте також: "Розумний" РЕБ від розробника зенітного дрона Roadrunner: у компанії розповіли про новинку