xcounter
#

Як Корпус морської піхоти США планує посилити ППО: і чому це цікавий приклад

2565
Пускова "Залізного купола", що входить у ЗРК MRIC (всі фото: US DoD)
Пускова "Залізного купола", що входить у ЗРК MRIC (всі фото: US DoD)

Американські морпіхи зараз із ППО фактично мають лише Stinger та кулемети, але у найближчі шість років мають у чотири рази збільшити ці сили та озброїтись MRIC та MADIS

Рішення Корпусу морської піхоти США щодо озброєння, завжди максимально цікаві тим, що вони традиційно виходять із дуже цікавої парадигми, мобільності, функціональності, дешевизни та прагматизму.

Наприклад, американські морпіхи досі використовують AH-1, а не його вже стару заміну AH-64 Apache, більше того, хочуть озброїти його далекобійною ракетою "повітря-повітря" AIM-120. А замість розробки високоточної ракети корабельного базування для ударів по землі можуть просто поставити HIMARS на палубу.

Читайте також: Якщо згадати, що Patriot від США для ЗСУ йшов 119 діб, це нам багато що пояснить

Саме тому за посиленням протиповітряної оборони американських морпіхів спостерігати доволі цікаво. Особливо враховуючи те, що вся вона - це ПЗРК Stinger та чотири батареї Avenger, які є комбінацією Stinger та кулемета на шасі HMMWV. А у планах до 2030 року збільшити ці сили майже у чотири рази до 15 батарей і звісно не Avanger, що є частиною програми Force Design 2030 з реструктуризації корпусу, про що у розлогому матеріалі пише TWZ.

Avanger
Avanger

Загалом таке посилення ППО пов'язано з тим, що загроза з боку крилатих ракет та дронів стає глобальною і необхідно мати можливість відбити їхню атаку власними силами. І ядром системи ППО має стати MRIC (Medium-Range Intercept Capability), яка є версією ізраїльського "Залізного купола". Наразі відомо про плани корпусу замовити 44 пускових, 1840 ракет Tamir, які будуть зведені у три батареї. Додамо, що у тестовій експлуатації перебуває один "Залізний купол" на чотири пускових.

Вибір саме цієї системи пояснюється тим, що вона може ефективно перехоплювати цілий ряд загроз: реактивні снаряди, крилаті ракети, дрони та літаки. А ракета Tamir відрізняється дуже низькою вартістю. Відомі можливості цієї високоманевреної ракети з активною радіолокаційною головкою самонаведення: ураження цілей на дальності до 20 км та на висоті до 10 км.

MRIC буде працювати із РЛС AN/TPS-80 (G/ATOR), а не штатною EL/M-2084. Окрім того, Корпус морської піхоти США у 2023 році замовив у компанії Leidos чотири прототипи нової РЛС MRADR з нерозкритими характеристиками та постачанням до 2025 року.

На нижньому рівні знаходяться системи MADIS, які вже є класичними "дронебійками". Вони побудовані на шасі JLTV, а сама система складається з двох машин. Перша має бойовий модуль із 30-мм автоматичною гарматою зі снарядами з програмованим підривом, а також ракети Stinger. Друга - аналогічний бойовий модуль, але замість ракет - додаткові засоби РЕБ, а також РЛС за технологією електронного сканування (AESA).

MADIS
MADIS

З боку Defense Express зазначимо, що всі компоненти мають бути мобільними та повинні перевозитись на наявних десантних кораблях та будуть об'єднані у єдину інформаційну систему.

І таким чином Корпус морської піхоти США в умовах обмежених ресурсів зробив ставку не на далекобійні системи, а на точковий захист із мінімальною вартістю боєприпасів та стійкістю до масованих, концентрованих атак різноманітними засобами.

Але слід зазначити, що американські морпіхи цілком можуть повністю винести питання захисту від тактичних балістичних ракет за дужки. Бо цю задачу має взяти на себе флот, з ракетами SM-6 на кораблях з системою Aegis та армія з Patriot. Хоча не виключено, що до системи MRIC згодом буде інтегрована ще одна ракета, наприклад, SkyCeptor, яка є локалізованою версією Stunner від "Пращі Давида".

Читайте також: "Циркон" як ядерна ракета середньої дальності для ґрунтових комплексів: на скільки реально