xcounter
#

Скільки можуть коштувати пускові установки та ракети "Залізного купола" для США

4706
Пускова установка системи "Залізний купол" Корпусу морської піхоти США, фото - USMC
Пускова установка системи "Залізний купол" Корпусу морської піхоти США, фото - USMC

Скільки може коштувати ізраїльський комплекс для американських морпіхів, з урахуванням всіх можливих факторів

Корпус морської піхоти США оголосив про намір без деталізації за строками та кошторисом придбати три батареї системи "Залізний купол", включаючи 44 пускові установки та 1840 ракет-перехоплювачів Tamir. Хоча КМП США не розкриває навіть орієнтовну вартість, цей показник може скласти 200 мільйонів доларів лише за самі ракети, якщо враховувати публічно відомі дані про те, що вартість одного екземпляра Tamir може складати від 40 тисяч до 100 тисяч доларів.

Системи "Залізний купол" створені для захисту в першу чергу від реактивних снарядів та безпілотників, але водночас американські морпіхи хочуть, щоб ці комплекси виконували завдання і по захисту від крилатих ракет ворога також. Про це йдеться в публікації порталу The Drive.

Читайте також: У РНБО повідомили, що удар по С-400 у Криму був завданий новою українською ракетою: аналіз можливостей

Зазначається, що Корпус морської піхоти працює над можливістю придбати додаткові системи "Залізний купол" ще з 2020 року.

"Залізний комплекс" в США також має позначення SkyHunter. Можливо, такий неймінг є одним із проявів симбіозу між ізраїльською Rafael та американською корпорацією Raytheon, який виник саме для просування Iron Dome для продажу збройним силам США.

Крім уже згаданих 44 пускових установок та 1840 ракет, Корпус морської піхоти США також хоче придбати 11 міні-систем бойового управління та контролю mBMC, інтегрованих із Об’єднаною системою управління та контролю повітряного простору (CAC2S), котру в свою чергу використовують американські морпіхи.

Пускова установка системи "Залізний купол" Корпусу морської піхоти США, фото - USMC

Автори The Drive вказують, що наразі КМП США має в своєму розпорядженні лише одну батарею "Залізного купола", яка складається із чотирьох пускових установок, котрі в свою чергу мають дещо нетрадиційне компонування – розміщуються на автомобільному шасі, а не на піддоні.

Від Defense Express акцентуємо – тут можемо порівняти, що для свого серійного замовлення американські морпіхи хочуть придбати три батареї, кожна з яких матиме утричі ширший склад, аніж дослідна батарея, і пускові матимуть теж виконання відмінне від базового.

Схоже, що саме ці фактори в першу чергу впливатимуть на фактичний показник вартості "Залізного щита" для американських морпіхів, незалежно від того, якими буде цей показник. Хоча і загальносвітова тенденція росту вартості зброї на тлі війни РФ проти України також матиме свій вплив.

Пуск ракети Tamir з пускової установки "Залізного купола", ілюстративне фото від Rafael
Читайте також: Як під JDAM-ER адаптували наші МіГ-29, і що цікаве можуть вішати під Су-25