xcounter
#

Як під JDAM-ER адаптували наші МіГ-29, і що цікаве можуть вішати під Су-25

5225
Наш МіГ-29 із таємничими пілонами, червень 2023 року, фото - прес-служба Повітряних Сил України
Наш МіГ-29 із таємничими пілонами, червень 2023 року, фото - прес-служба Повітряних Сил України

Як наші авіатори витискають неможливе із своїх машин для найбільш ефективного знищення ворога

Начальник авіації Командування Повітряних Сил бригадний генерал Сергій Голубцов з нагоди Дня авіації виступив зі зверненням, в якому розповів зокрема, що за час повномасштабного вторгнення РФ наша авіація виконала понад 14 тисяч бойових вильотів. Із них близько 7 тисяч вильотів були проведення на винищувальне прикриття, ще 6 тисяч – для виконання ударів по наземним цілям російських окупантів.

При цьому відеозвернення бригадного генерала Сергія Голубцова супроводжувалось відеокадрами, які показують весь можливий спектр бойової роботи авіації Повітряних Сил. І там ми можемо побачити одразу кілька цікавих деталей.

Читайте також: Вся якість аналоговнєтної російської снайперської гвинтівки Лобаева в одному відео

Наприклад – як саме були адаптовані наші МіГ-29 для застосування керованих авіабомб JDAM-ER. Як можемо побачити на кадрах, для цієї адаптації на МіГ-29 були поставлені таємничі пілони, вперше "засвічені" ще у червні 2023 року.

І водночас, можемо зауважити лише деяку подібність конструктивних рішень порівняно з тим, як JDAM-ER були "прикручені" на Су-27. Що заодно ілюструє, наскільки насправді складним і тернистим був процес адаптації західного авіаційного озброєння на літаки радянського зразка.

Адаптований під JDAM-ER наш МіГ-29, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України

Бригадний генерал Голубцов також додав, що "поки ми записуємо це відео, наші льотчики б’ють крилатими ракетами Storm Shadow і Scalp по ворожих пунктах управління та складах боєприпасів! Чимало орків сьогодні поїде додому в чорних пакетах. І таких пакетів буде все більше… і все частіше!".

Ці слова супроводжувались кадрами, які заодно підтверджують, що для адаптації обох ракет типів Storm Shadow та SCALP-EG під наші Су-24М було використано одне і теж конструктивне рішення.

Крилаті ракети Storm Shadow та SCALP-EG під крилом модернізованих Су-24М, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України

Водночас цікаво, що далі на тому ж відео ми можемо побачити й наш Су-24М без пілонів для західних ракет. Тут ми можемо лише припускати, який саме функціонал зараз можуть виконувати такі "не апгрейджені" бомбардувальники.

Влітку 2022 року були у відкритому доступі вказівки на те, що для ударів по рашистам із наших Су-24М використовувались рідкісні керовані ракети типу Х-25.

Су-24М без пілонів для підвіски західних крилатих ракет, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України

Ще з цікавих деталей, які можна було помітити на цьому відео – використання ракет "повітря-повітря" малого радіусу дії Р-60 як засоби самооборони для штурмовиків Су-25.

Такий елемент озброєння на наших штурмовиках помічений вперше за час повномасштабного вторгнення РФ. А все вищевикладене заодно демонструє, як наші авіатори витискають неможливе із своїх машин для найбільш ефективного знищення ворога.

Р-60 під крилом Су-25, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України
Читайте також: У РНБО повідомили, що удар по С-400 у Криму був завданий новою українською ракетою: аналіз можливостей