xcounter
#

HIMARS для пуску з води: чи реально озброїти кораблі цією високоточної ракетною системою

HIMARS у незвичний обстановці
HIMARS у незвичний обстановці
25107

Використання HIMARS з кораблів може здатися вкрай дивною ідеєю, але є одне але

Часом здається, що високоточна ракета GMLRS, яка використовується з HIMARS та M270, є якоюсь універсальною зброєю. Нею можливо нищити склади боєприпасів та палива чи ешелони, накривати скупчення противника чи штаби, пункти зв'язку. Спеціальними протирадарними ракетами полювати за зенітними ракетними комплексами та контрбатарейними радарами.

Можливо навіть корабель потопити, що вже практично доведено під час навчань США та Японії у липні. Тому цілком логічне питання, а чи можливо цю ракету пристосувати для пуску з кораблів. Тим паче, що її габарити більш ніж помірні: довжина близько 4 метрів при діаметрі 227 мм.

Читайте також: Що з "македонськими" Су-25: у ПС ЗСУ спростували інформацію, але є одна зачіпка

Відповідь проста: навіть пристосовувати немає потреби. І ідея спробувати HIMARS у вигляді корабельної ракетної системи була вже протестована у 2017 році морською піхотою США.

Тоді вирішили спробувати знайти простий засіб для посилення морпіхів у зоні висадки. Для чого поставили HIMARS прямо на палубу десантного корабля USS Anchorage (LPD-23) та успішно відпрацювали по двох наземним цілям.

USS Anchorage (LPD-23)
USS Anchorage (LPD-23)

Звісно, якби таку задачу поставили б комусь іншому, напевно мова пішла б про створення спеціальної пускової. Але у морпіхів все завжди трохи легше у питання розв'язання проблем та готовності йти на експерименти в умовах обмежених ресурсів.

USS Anchorage (LPD-23)
Пуск з HIMARS з борту USS Anchorage (LPD-23)

Водночас цей експеримент більш ніж цікавий і з іншої точки зору. Справа в тому, що зараз йде розробка GMLRS-ER із дальністю польоту понад 135 км, а паралельно з нею, хоча і більшою за діаметром, але аналогічної за довжиною, далекобійної PrSM. А вона вже має долати 500 км, що робить її вкрай цікавим рішенням і для озброєння кораблів.

Наступним питанням, відповідь на яке буде також вкрай цікаво знайти: можливість запуску GMLRS з літака. В теорії, у випадку підйому на значну висоту, це може збільшити дальність польоту цієї ракети у рази.

Читайте також: Новий пакет допомоги від США: як цілий 1 млрд доларів піде на ракети для NASAMS та HIMARS