xcounter
#

Що з "македонськими" Су-25: у ПС ЗСУ спростували інформацію, але є одна зачіпка

15832
Що з "македонськими" Су-25: у ПС ЗСУ спростували інформацію, але є одна зачіпка

Чому ще зарано "ставити крапку" у питанні передачі ЗСУ македонських літаків

Повітряні Сили ЗСУ не підтвердили інформацію македонських ЗМІ про передачу Україні чотирьох штурмовиків Су-25. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на брифінг речника командування ПС ЗСУ Юрія Ігната в Медіацентрі Україна.

Су-25
Один з македонських Су-25

"Ми не маємо зараз підтвердження ні від офіційних джерел Македонії, ні від Міністерства оборони України про передачу цих літаків. Це з'явилося лише у пресі", – зазначив Ігнат під час брифінгу.

Читайте також: Де ПС ЗСУ могли знайти рідкісні ракети для своїх Су-25, якими мстилися окупантам за Вінницю та Миколаїв

Нагадаємо, раніше видання MKD.mk з посиланням на власні джерела повідомляло, що Північна Македонія передала Україні чотири штурмовики Су-25, які у 2001 році країна купила в нас і які взяли участь у конфлікті у тому ж році.

Су-25 ПС ЗСУ
Су-25 ПС ЗСУ, фото ілюстративне

Водночас у виданні The War Zone відзначили один нюанс, який може говорити про те, що "крапку" у передачі цих літаків Україні ставити ще зарано.

Так, видання отримало супутникові знімки за лютий 2022, на яких було видно, що чотири Су-25 були розташовані на авіабазі Петровець.

Су-25
Супутникові знімки за лютий 2022, на яких видно чотири Су-25. Джерело: The War Zone

Водночас згідно зі знімками Planet Labs, станом на липень 2022 року літаків там вже не було. Це може опосередковано підтверджувати повідомлення македонського видання про те, що у червні ці Су-25 були помічені під час ремонту за участі українських інженерів.

Разом з тим, не виключено, що ці літаки могли бути перевезення в інше місце для того, щоб розібрати їх на запчастини – і знову ж таки, ці запчастини також можуть бути відправлені чи вже відправлені Україні.

Зрештою, на передачу Україні Су-25 натякнув радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк, подякувавши Північній Македонії за танки та літаки.

Читайте також: Українські Су-25 та Су-24М стали частіше нищити окупантів