xcounter
#

США розгорнули у Румунії найновішу систему боротьби із дронами M-LIDS

3525
M-LIDS (фото: US DoD)
M-LIDS (фото: US DoD)

У самій армії США комплексів M-LIDS вкрай обмежена кількість і на першому етапі їх заплановано закупити лише 45 одиниць

Протиповітряна оборона Румунії несподівано отримала посилення у вигляді американського комплексу боротьби з дронами M-LIDS, який був розгорнутий у складі 101-ї повітряно-десантної дивізії США, підрозділи якої зараз розгорнуті у країні.

Як повідомляє посольство США у Румунії, тиждень тому вже відбулись перші стрільби цієї системи на полігоні Capu Midia.

Читайте також: Австралія історично збільшує військовий бюджет, але скорочує програму F-35 та активно перерозподіляє кошти
M-LIDS
M-LIDS у Румунії (фото: Forțele Aeriene Române)

Зазначимо, що M-LIDS (Mobile-Low Integrated Defeat Syste) є найновішою серійною антидроновою системою в армії США. Вона є цілим "комбайном" засобів, які включають власну РЛС AN/TPQ-50, тепловізійні сенсори, засоби пеленгації, радіоелектронної боротьби та 30-мм автоматичну гармату XM914.

До цього часу M-LIDS були поза межами США помічені лише у Кувейті. Наразі відомо про першочергові плани Пентагону загалом замовити лише 45 таких комплексів, які мають посилити п'ять дивізій.

M-LIDS
M-LIDS у Кувейті (фото: US DoD)

Поява M-LIDS у Румунії насправді доволі очікувано, бо ця країна НАТО вже неодноразово обстреливалась РФ Shahed-ми. Якщо у 2023 році це ще можливо було списати на "випадковість", бо тоді головною ціллю ударів була українська портова інфраструктура на Дунаї, то останні події вже точно були цілеспрямованою провокацією.

Нагадаємо, що пізно ввечері 28 березня у 5 км від 200-тисячного міста Браїла вибухнув російський Shahed-136. Попри те, що від кордону України там 27 км, скоріш за все дрон пролетів понад 100 км. А головне є те, що під час тодішньої атаки РФ по Україні жодний Shahed не був запущений у бік Одеської області, та не міг "просто промахнутись".

Читайте також: Які саме носії "Калібрів" Росія може перевести із Чорного у Каспійське море