xcounter
#

Румунія посилить свої F-16 новітніми ракетами "повітря-повітря" на 70 млн доларів

1995
AIM-9X, фото — NAVAIR
AIM-9X, фото — NAVAIR

Скільки ракет отримає румунське військо за ці кошти не повідомляється

Сполучені Штати погодили продаж Румунії авіаційних ракет класу "повітря-повітря" AIM-9X Sidewinder Block II для багатофункціональних винищувачів F-16, сума угоди оцінюється у орієнтовно 70 млн доларів, продаж є частиною масштабних зусиль з модернізації румунських повітряних сил за підтримки США, про що розповідає Посольство США у Румунії.

ракета
AIM-9X, фото — U.S. Navy

Програма, крім самих ракет, також передбачає й логістичні послуги, запасні головки наведення, навчальні ракети, технічну допомогу, документацію та транспортні послуги, розповідає видання Defense Romania.

Читайте також: Румунія офіційно розповіла, яку зброю давала ЗСУ, але там нічого про Т-72 чи МіГ-29

Міністр національної оборони Румунії Анхель Тилвар схвально відгукнувся про цю угоду, зауваживши, що цей продаж стане значним вкладом у безпеку національного та союзного повітряного простору, а також забезпечить високий ступінь сумісності з аналогічними структурами американського війська.

"Сполучені Штати й сьогодні принципово прихильні до укріплення своєї оборонної позиції і стримуванню будь-якої агресії у регіоні Чорного моря. Румунська армія буде продовжувати діяти для укріплення аспектів оборони й безпеки загального стратегічного партнерства", — відзначив він.

Нагадаємо, що ще восени 2021 року стало відомо, що Норвегія вирішила вивести з експлуатації всі свої 57 винищувачів F-16AM/BM Fighting Falcon, і Румунія зацікавилася цими машинами.

Зрештою Норвегія та Румунія підписали контракт на продаж 32 літаків на 388 млн доларів включно із запасними частинами, комплектуючими та технічним обслуговуванням. Крім того, раніше Румунія закуповувала вживані винищувачі F-16 у Португалії.

Читайте також: Румунія досі використовує навіть С-75М3 "Волхов", тому і питає, що буде замість Patriot для України