xcounter
#

Давайте ще раз про удар ЗСУ по рашистам у Вовчанську, бо там важливе про ворожу РЕБ

69559
JDAM-ER під крилом МіГ-29, зима 2023 року, фото - @Osinttechnical
JDAM-ER під крилом МіГ-29, зима 2023 року, фото - @Osinttechnical

Показовий приклад, чому не варто абсолютизувати успіхи ворога по радіоелектронній боротьбі

У відкритому доступі з’явились кадри удару Сил оборони України по опорному пункту окупантів, який вони облаштували в лікарні міста Вовчанськ Харківської області. Характер цього удару дозволяє припускати, що з однаковою ймовірністю тут могли бути використані як і GLSDB, так і керовані авіабомби західного зразка, адаптовані під радянські літаки в строю ЗСУ, наприклад ті самі бомби JDAM-ER або ж AASM Hammer.

На перший погляд тут може здаватись, що аналізувати особливо нема чого – влучання відбулось, рашистів треба було "викурювати" із лікарні. Втім, дещо особливе на цих кадрах ми можемо все ж побачити.

Читайте також: ВМСУ заінтригували новиною про потоплення ворожого тральника "Ковровец"

Це особливе полягає саме в тому, що влучання керованими авіабомбами або ж GLSDB по загарбникам в лікарні у Вовчанську таки відбулось, в ціль ударило мінімум чотири боєприпаси. Бо це насправді доволі дисонує із твердженнями, які до цього поширювались в західних ЗМІ та профільних ресурсах про те, що армія РФ має настільки потужні засоби радіоелектронної боротьби, які дозволяють буквально збивати з курсу керовані авіабомби JDAM-ER, або ті самі GLSDB, ну або керовані 155-мм снаряди.

Крім того, в деяких західних ЗМІ також були твердження про те, що російські нападники на перших етапах своїх наступальних дій на Харківщині активно використовували засоби РЕБ, щоб "покласти" систему управління наших військ, котра опирається на термінали супутникового зв’язку Starlink.

На цьому тлі сам факт результативного удару керованими боєприпасами по ворогу в Куп’янську виглядає як важливий факт, котрий вказує на те, що насправді можливості рашистів у сфері РЕБ не є абсолютними.

МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ із французькою керованою авіабомбою AASM Hammer-250, весна 2024 року, фото наводить НІП "Тиск"

З однаковою ймовірністю тут могло відбутись два варіанти. Або рашисти не змогли забезпечити достатньою кількістю засобів РЕБ свої підрозділи, котрі атакують в районі Вовчанська. Або ж українські та західні спеціалісти встигли вжити певних заходів, щоб зберегти стійкість влучання керованих боєприпасів західного зразка хоча би в деяких випадках, які зараз відбуваються під час боїв проти армії РФ.

Як раніше писав Defense Express, на початку травня цього року стало відомо про те, що США готують Україні JDAM-ER із ГСН, які зможуть бити по рашистським РЕБ. Також ми писали про те, що чому Пентагон спокійно ігнорує непридатність GLSDB до реалій війни.

GLSDB
Читайте також: Супутник показав дві субмарини РФ у Новоросійську в призануреному стані, але нащо це