xcounter
#

Супутник показав дві субмарини РФ у Новоросійську в призануреному стані, але нащо це

9777
Завантаження ракет "Калибр" на підводний човен рашистів, архівне фото з відкритих джерел
Завантаження ракет "Калибр" на підводний човен рашистів, архівне фото з відкритих джерел

Чи є це способом маскування або захисту ворожих підводних кораблів

У відкритому доступі з’явився супутниковий знімок військово-морської бази Чорноморського флоту РФ в Новоросійську станом на 17 травня 2024 року. Головна незвичайна деталь на цьому знімку – в гавані розміщені два підводні човни-носії ракет "Калибр" проекту 636.6, котрі на стоянці стоять у напівзануреному стані, тобто із води видно лише рубки субмарин та висувні пристрої.

Відповідний знімок виклав у відкритий доступ OSINT-аналітик MT_Anderson.

Читайте також: BAE Systems створить буксируваний комплекс РЕБ для F/A-18, який є ще й хибною ціллю
Два напівзанурені підводні човни ЧФ РФ в акваторії Новоросійська, 17 травня 2024 року, джерело - MT_Anderson

Якщо детальніше розглядати цей знімок, то можемо зауважити, що росіяни призанурили свої субмарини-носії "Калібрів" біля пірсу, який виступає традиційним місцем їх стоянки. І що цікаво, на охороні цього пірсу стоїть як мінімум один патрульний корабель проекту 22160 із ЗРК "Тор", встановленим на вертолітному майданчику.

Насправді, це перший відомий епізод, коли ворожі субмарини стоять на стоянці у напівзануреному стані, що доволі непрактично, бо так, наприклад, не можна завантажити на борт крилаті ракети "Калибр".

А якщо зважити, що ці біля цих субмарин стоїть також корвет проекту 22160, які ворог використовує зазвичай для оборони своїх комунікацій від наших морських дронів, то тут логічним виглядає висновок, що окупанти призанурили ці свої човни саме для захисту від наших катерів-камікадзе.

Два напівзанурені підводні човни ЧФ РФ в акваторії Новоросійська, 17 травня 2024 року, джерело - MT_Anderson

Але з іншої сторони, навіть в напівзануреному стані в цих субмарин над водою видніються рубки, котрі можуть виступати орієнтиром для наведення морських дронів. І якщо таки влучання по одному чи обом підводним кораблям відбудеться, то це хіба що прискорить процес відправки на дно.

Іншим логічним варіантом тут може бути те, що це росіяни просто пішли на своєрідне "стратегічне маскування", коли вирішили призанурити свої підводні човни, у розрахунку саме на те, що супутник може їх і не "помітити".

Читайте також: КНДР випробувала балістичну ракету Hwasong-11D типу KN-23 з новою системою наведення