xcounter
#

Чи є проста відповідь на питання, а який має бути баланс між звичанийми і високоточними боєприпасами

6595
Ракета PrSM, фото — U.S. DoD
Ракета PrSM, фото — U.S. DoD

Американські командувачі по суті ведуть формальну дискусію про те, які ж боєприпаси найбільше потрібні їхньому війську

Командувач армією США у Європі та Африці Дерріл Вільямс цього тижня виступив із цікавою тезою, заявивши, що "традиційні масові обстріли із гармат досі є найкращим рішенням в умовах РЕБ". Західні ЗМІ відзначили, що це досить неочікуване твердження, з урахуванням того, як американське військо протягом багатьох років вкладалося у високоточні можливості, тож слова генерала Вільямса порушують питання про те, чи не витрачали США гроші "не туди".

Високоточний снаряд Excalibur
Високоточний снаряд Excalibur

Генерал все ж відзначає, що високоточна зброя необхідна на полі бою, але не може замінити ті обсяги, які надає "некерований артилерійський вогонь на полі бою". І хоча генерал не говорить про якісь конкретні зразки, але у виданні Breaking Defense припускають, що ця теза виникла у контексті новин, що російському окупаційному війську в Україні вдається ефективно боротися з боєприпасами, що використовують GPS.

Читайте також: Чому у США сперечаються щодо "машинного зору" для дронів і яка технологія вимагає нової концепції

Так, наприклад, нещодавно заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Білл ЛаПланте повідомив, що один зі зразків далекобійної зброї, які США поставили Україні, "не спрацював", — йдеться про далекобійний гібрид ракети та бомби GLSDB. Але загалом Пентагон спокійно ігнорує непридатність GLSDB до реалій війни, і ми детально розповідали, чому.

GLSDB, фото — Saab
GLSDB, фото — Saab

Крім того, варто відзначити, що в умовах РЕБ йдеться не про те, що GLSDB взагалі не влучає у цілі, а про збільшення відхилення з декількох до десятків метрів. Але з іншого боку все одно виходить, що в умовах, коли противник має потужні системи РЕБ, військові не можуть розраховувати на високу точність цієї зброї для ураження цілей.

Говорячи про баланс між високоточними та звичайними боєприпасами, то варто розуміти, якщо генерал Вільямс розмірковує в контексті бойових дій в Європі, то залежно від театру воєнних дій думки командувачів про потребу в тих чи інших боєприпасах можуть відрізнятися.

Наприклад, командувач армією США у Тихому океані генерал Чарльз Флінн, який також уважно стежить за проблемою РЕБ, відзначає, що хоча йому теж потрібні міномети та гаубиці, але високоточні боєприпаси теж у списку пріоритетів: "Тут, як і в Європі, вам потрібен інший набір обладнання і типи боєприпасів, які є високоточними за своєю природою, ви знаєте, GMLRS, ATACMS і...високоточний вогонь великої дальності".

пускова установка Typhoon
Пускова установка Typhon, фото — U.S. Army

Тому насправді сьогодні немає якогось одного, простого та універсального рішення обрати те чи інше — на полі бою потрібні як звичайні, так і високоточні боєприпаси, і коли ті чи інші командувачі говорять про власні потреби, то завданням очільника армійського командування майбутнього Джеймса Рейні буде допомогти знайти бюджет для обох цих варіантів. Щодо проблем РЕБ, то він відзначає, що у США вчаться і приділяють увагу цьому питанню.

Читайте також: Як зміцнить ЗСУ новий пакет на $400 млн від США, де можуть бути FrankenSAM і ATACMS