xcounter
#

Чому у США сперечаються щодо "машинного зору" для дронів і яка технологія вимагає нової концепції

4608
Дрон RQ-28A, фото ілюстративне
Дрон RQ-28A, фото ілюстративне

Американські військові враховують досвід Сил оборони України у контексті розвитку власного напрямку безпілотних літальних апаратів

Сполучені Штати працюють над посиленням свого війська новими безпілотними літальними апаратами та технологіями, зокрема йдеться про "рої дронів", коли один оператор одночасно може керувати декількома дронами. Експерименти з цією технологією показують, що війську необхідні нові концепції операцій та нові способи навчання операторів, як заявили у Командуванні сил спеціальних операцій повітряних сил США.

Зокрема служба планує розширити свої експерименти з "роєм дронів" після того, як у грудні минулого року під час випробувань один екіпаж керував одразу трьома дронами MQ-9 Reaper, і навіть запускав вже безпосередньо у повітрі менші безпілотники у рамках програми Adaptive Airborne Enterprise.

Читайте також: Це дивна історія, коли США вже 2 роки не дають ЗСУ MQ-9 Reaper, хоча є зайві дрони

Тепер у ССО ПС США хочуть додати більшу кількість дронів для керування одним екіпажем, і також опрацювати опцію, коли управління дронами буде передаватися іншим підрозділам. Про це повідомляє генерал-лейтенант Тоні Бауернфайнд, як розповідає видання Defense One.

"Надія на літо [ймовірно, нові випробування заплановані влітку] полягає у наступному: як ми можемо почати об’єднувати ці аспекти, а згодом працювати з нашими побратимами з об’єднаних сил? І як тепер нам керувати декількома MQ-9, які запускають з повітря невелику кількість менших дронів, а потім передати цей рій іншим підрозділам по об’єднаних силах у наземній чи морській ситуації?", — задумується над цим питанням Бауернфайнд.

Для цього, за його словами, треба буде "зламати деякі старі парадигмі", і дійсно переконати себе в тому, що оператор має стежити за тим, як дрон виконує поставлене завдання, а не керувати ним. Загалом відзначається, що треба приділяти більше увагу автоматизації роботи дронів, а також поміркувати над тим, які завдання все ж таки залишаться "в руках" оператора.

Бауернфайнд також цікавиться й досвідом українських військових у цьому напрямку, зокрема наголошує на використання 3D-принтерів для виробництва невеликих безпілотників неподалік від лінії фронту. Він відзначає можливість масового виробництва невеликих дронів, але ставить собі питання про те, як можна швидко забезпечити необхідний рівень запасів матеріалів, а також обладнання.

Також у виданні відзначають такий цікавий нюанс, що у США виникають суперечності щодо використання машинного зору, тобто автоматичного наведення на ціль у дронах — мовляв, через етичні принципи Пентагона у питанні врегулювання використання штучного інтелекту у військових розробках. Втім, є також думки, що США цілком можуть відмовитися від категорії "етичності" у тому випадку, якщо така технологія буде критично необхідною для того, щоб протистояти противнику.

Читайте також: Наземні роботи у ЗСУ - Міноборони розповіло, скільки платформ допущено до експлуатації у 2024 році