xcounter
#

Наземні роботи у ЗСУ - Міноборони розповіло, скільки платформ допущено до експлуатації у 2024 році

2852
Всі фото — Міністерство оборони України
Всі фото — Міністерство оборони України

Такі платформи наші військові використовують на полі бою вже не один місяць, і вони здатні взяти на себе чимале коло різних завдань

Міністерство оборони України на своєму офіційному сайті повідомляє, що з початку цього року фахівцями відомства було кодифіковано і допущено до експлуатації у силах оборони України дев’ять наземних роботизованих платформ, йдеться про розробки від українських виробників, про що повідомив начальник управління МОУ полковник Володимир Рочняк.

наземна роботизована платформа
Наземні роботи можуть виконувати на полі бою широкий спектр місій

Він наголошує, що сьогодні роботизовані комплекси виконують на полі бою широкий спектр місій, мінімізуючи присутність людини на лінії фронту. "Роль безпілотних систем на полі бою збільшується", — зауважує Рочняк і відзначає, що сьогодні багато українських виробників фокусуються на виробництві безпілотних наземних платформ для підвищення спроможностей наших Сил оборони.

Читайте також: ПС ЗСУ показали перший повноцінний тренажер для F-16 в Україні (відео)

У Міноборони не розкривають, які саме платформи було кодифіковано, але відзначають, що йдеться про різні за призначенням системи — є як і озброєнні платформи, зокрема кулеметами, так і евакуаційні, логістичні, а також комплекси, призначені для мінування та розмінування.

ЗСУ наземні роботи платформи війна Україна
У ЗСУ є платформи для евакуації поранених, а також підвезення боєприпасів та інших вантажів

Якщо 2023 рік дійсно був "роком дронів", а особливо такого озброєння, як ударні FPV-дрони, які вже знищили сотні одиниць ворожого озброєння та військової техніки і чимало живої сили, то сьогодні все активніше на полі бою з’являються та поширюються наземні роботизовані комплекси — як закордонного, так і передусім українського виробництва.

І йдеться дійсно не тільки про логістичні платформи, а загалом про широкий спектр використання наземних "роботів". Наприклад, у січні цього року 5-та окрема штурмова Київська бригада показала кадри, як б’ють рашистів бойовим роботом Ironclad з бойовим модулем "ШаБля" від української компанії Roboneers.

робот-камікадзе Ratel-S
Ratel S у версії камікадзе, фото з сайту компанії

Поширення набувають й безпілотні наземні платформи для мінування на кшталт Ratel S, який також може використовуватися у ролі робота-камікадзе. Він може мати до 35 кг корисного навантаження, у версії робота-мінувальника перевозить дві протитанкові міни.

Раніше Defense Expess розповідав, чи бачать у ЗСУ майбутнє для бойових роботів на прикладі досвіду експлуатації таких платформ однієї з бригад.

Читайте також: Як зміцнить ЗСУ новий пакет на $400 млн від США, де можуть бути FrankenSAM і ATACMS