xcounter
#

Український виробник розповів про замовлення на наземні дрони і як швидко можна опанувати таку зброю

3580
Робот-заміновувач Ratel S, всі фото з офіційного сайту компанії
Робот-заміновувач Ratel S, всі фото з офіційного сайту компанії

Сьогодні все частіше у соцмережах можна побачити кадри використання на полі бою тих чи інших роботизованих платформ, і цей напрямок буде розвиватися ще активніше

Восени минулого року стало відомо, що одна з роботизованих платформ українського виробництва, а саме Ratel S, успішно пройшла польові випробування і була запущена у серійне виробництво. А нещодавно з’явилося відео роботи бійців 5-ї окремої штурмової бригади, як цей наземний робот, оснащений мінометними мінами, підриває один з мостів в селі Іванівське на Донеччині, щоб ворожому війську було складніше організувати логістику на тій ділянці.

Як розповідає у коментарі Defense Express розробник Ratel S та військовослужбовець Тарас Остапчук, ця роботизована платформа може використовуватися у двох варіантах — і як робот-камікадзе, і як платформа для дистанційного мінування місцевості.

Читайте також: Чи бачать у ЗСУ майбутнє для бойових роботів: командир бригади про досвід експлуатації таких платформ

Робот може долати відстані до 6 км, робоча відстань — 4 км (сьогоднішній рекорд за дальністю ураження цілі становить 6,3 км), максимальна швидкість становить 22 км/год, у варіанті камікадзе може переносити до 35 кг корисного навантаження. Як робот-заміновувач може перевозити дві протитанкові міни.

Остапчук відзначає, що сьогодні роботизована платформа Ratel S систематично поставляється українським військовим на передову, і черга на ці роботизовані платформи зараз сягає кінця липня без урахування держконтрактів. "З держконтрактами, які зараз уже на фіналі, ми будемо завалені роботою до кінця року", — відзначає він.

Ratel S
Ratel S у версії камікадзе

Остапчук відзначає, що компанія передає вироби військовим виключно після проведення навчання, яке триває насправді досить недовго — два-три дні. Оператори після цього отримають готовий до використання комплекс. "Зараз у військах створюються роти наземних роботизованих комплексів, цей процес почався, це нова історія", — розповідає Остапчук. Один комплекс Ratel S складається з п’яти роботизованих платформ, ретранслятора та наземної станції.

Ratel M
Ratel M

У компанії є також інші платформи, Ratel M і Ratel H, які допущені до експлуатації. Вони призначені для виконання передусім евакуаційних і логістичних місій. Дальність дії становить 10 км від оператора. Також серед розробок представлено створений на базі логістичної платформи Ratel Deminer для знищення мін.

Щодо можливості використання платформ Ratel вночі Остапчук відзначає наступне: "Камікадзе та дистанційний заміновувач можна застосовувати за допомогою дрона ретранслятора. Евакуаційні платформи мають нічні камери та можна працювати під інфрачервоними фарами під сто відсотків. Фактично ворог не бачить, це повна ніч для ворога і для ока, оператор бачить ідеально відстань".

Ratel H
Ratel H

Компанія систематично набирає людей і масштабує виробництво. "Зараз ми маємо можливість відвантажувати 40-50 маленьких платформ [Ratel S] і дві евакуаційних. За місяць-півтора ми вийдемо на 100 платформ і п’ять-шість евакуаційних. Це зв’язано виключно з фінансуванням з боку держави", — зауважує Остапчук.

Про захист роботизованих платформ Ratel від такої загрози, як FPV-дрони, співрозмовник відзначає наступне: "Наш Ratel S, він не захищений від FPV, наші евакуаційні платформи можуть працювати при основному керуванні зі встановленим на платформи РЕБом".

Читайте також: Ремонт та модернізація українських ЗРК HAWK: продаж погоджено, гроші також є