xcounter
#

Як зміцнить ЗСУ новий пакет на $400 млн від США, де можуть бути FrankenSAM і ATACMS

4783
Пуск ATACMS, фото ілюстративне
Пуск ATACMS, фото ілюстративне

Яка повна номенклатура цього пакету, і як він підсилить наші війська на фронті

Сьогодні Сполучені Штати Америки офіційно оголосили про виділення нового пакету військової допомоги Україні на суму 400 мільйонів доларів. До цього анонс про можливе виділення було на шпальтах видання Politico. Пентагон в своєму релізі уже розкрив загальну номенклатуру в цьому пакеті, який спрямований на загальне підсилення спроможностей Сил оборони України в протистоянні російським загарбникам.

Почнімо із пунктів, які стосуються підсилення нашої протиповітряної оборони. Там Пентагон заявляє зокрема про виділення додаткових зенітних ракет до ЗРК Patriot та NASAMS, переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger, і найцікавіше – "обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет та радарів із українськими системами", що можна сприймати і як натяк на можливе розширення програми FrankenSAM.

Читайте також: Рашисти заявляють, що в рази більше стали робити ТОС-1 "Солнцепек"
ЗРК Patriot в розпорядженні ЗСУ, квітень 2023 року

Для наших захисників на полі бою гостро стоїть питання боєприпасів. Цей сегмент в новому пакеті покривається також – 105-мм та 155-мм артилерійські снаряди, протитанкові ракети Javelin і TOW, протитанкові гранатомети AT-4 і стрілецька зброя та набої до неї.

Але що найважливіше – там вказано про додаткові пускові M142 HIMARS та "боєприпаси" до них. Слово "боєприпаси" навмисне беремо в лапки, бо за досвідом попередніх епізодів у це поняття можуть бути включені не тільки керовані ракети GMLRS, але й ATACMS також.

Крім того, в цьому пакеті США виділяють і озброєння для нашої авіації. Там вказано і про "високоточні боєприпаси" (може бути натяком на JDAM-ER), і також – про протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM (про виділення яких насправді давно не було повідомлень).

JDAM-ER під крилом МіГ-29, зима 2023 року, фото - @Osinttechnical

Що стосується наземної техніки, то в цьому пакеті США виділяють чергову партію БМП Bradley, бронеавтомобілів класу MRAP, і що цікаво – бронетранспортерів M113. Крім того, заявляється також передача причепів для перевезення важкої техніки.

Але от що справді виглядає дещо неочікуваним – так це заявлена передача "річкових та берегових патрульних катерів". Вони знадобляться нашим захисникам при виконанні завдань на Півдні України.

А ще в цьому пакеті США виділяють спорядження для захисту від зброї масового ураження. І це виглядає як явна відповідь на те, що рашисти активізували використання хімічної зброї в боях проти ЗСУ.

Читайте також: Хоча Польща почне робити танки K2PL аж в 2027 році, про місце виробництва скандалять уже