xcounter
#

Це дивна історія, коли США вже 2 роки не дають ЗСУ MQ-9 Reaper, хоча є зайві дрони

7681
MQ-9 Reaper,  фото - US DoD
MQ-9 Reaper, фото - US DoD

Яке реальне підгрунтя може бути в цій історії

Американське видання Politico в одній із своїх публікацій написало, що Україна продовжує просити в США безпілотники MQ-9 Reaper, а Білий Дім досі вагається, чи задовольняти такий запит, який з нашої сторони озвучується ще з квітня 2022 року.

Якщо спочатку такі дрони цікавили нашу сторону для виконання ударних та патрульних місій, то тепер запит по MQ-9 Reaper звучить уже для виконання розвідувальних завдань. А якщо конкретніше – щоб розширити можливості для Сил оборони України виявляти об’єкти армії РФ за лінією фронту, і так покращити ефективність роботи розвідувально-ударного контуру, в який ув’язано ті самі M142 HIMARS та інші ракетні системи в строю ЗСУ.

Читайте також: Супутник підтвердив, що рашисти перевели із Чорного в Каспійське море мінімум один носій "Калібрів"
MQ-9 Reaper, фото - US DoD

Як і тоді, так і зараз США відмовляються передавати нам такі БПЛА, посилаючись на аргумент, що MQ-9 Reaper мовляв можуть збити. І тут ситуація в принципі виглядає абсурдною з усіх сторін.

Для початку – хоча би в тому, що Україна уже понад два роки повномасштабного вторгнення РФ просить у США зразок ОВТ, запит на який лишається актуальним весь цей час, навіть із певною зміною функціоналу, але цей запит не задовольняється під формальними приводами.

Сам аргумент не передавати MQ-9 Reaper для ЗСУ зі сторони США виглядає також дивним хоча би тому, що БПЛА якраз створені для того, щоб діяти у зонах високого ризику, із високим рівнем насичення засобами ППО та іншими загрозами.

MQ-9 Reaper з AIM-9X Block 2, фото - US DoD

Врешті, аргумент про можливість збиття як причину відповісти "ні" Україні в запиті на MQ-9 Reaper міг би звучати обгрунтовано, якби тут мова була про дефіцитний зразок ОВТ, де втрата кожного екземпляру може бути проблемою. Але ні, тут ситуація рівно навпаки. Наприклад, у квітні 2023 року Пентагону вже нагадували про півсотні MQ-9 Reaper, які все одно виводяться з експлуатації, і котрі цілком можна було б передати для ЗСУ як доповнення F-16.

А в жовтні 2023 року компанія-виробник цих БПЛА General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) уже вкотре запропонувала черговий варіант вигідної угоди по передачі MQ-9 Reaper Україні, на шляху реалізації якої стояла лише одна проблема – позиція влади США про цьому питанню.

Вчасність отримання розвідувальних даних є також важливим фактором для знищення ворога, як і достатня кількість боєприпасів необхідної номенклатури. Передача MQ-9 Reaper для ЗСУ навіть як лише розвідувального інструменту могла би суттєво покращити швидкість збору необхідної інформації. І чому США досі відмовляються давати такий інструмент нашим військовим – це окрема дивна і таємнича історія.

Тим більш, що MQ-9 Reaper не можна назвати складним в опануванні. Про що говорить зокрема приклад Великої Британії, де тривалість програми навчання на такий БПЛА складає загалом 3,5 місяців.

Читайте також: США ще в 2014 році мали датчики на JDAM-ER, щоб бити по РЕБ, так чому не дали Україні одразу